”Jag trivs bland stjärnorna”

Uppdaterad
Publicerad

Han erövrade det tyngsta världsmästarbältet, WBC, i våras. Nu är det dags för Badou Jack att försvara det för första gången.

I natt smäller det i MGM Grand Garden Arena i Las Vegas.

– Det är en helt annan mental känsla när man nått dit man velat sedan man började boxas. Det känns riktigt kul. Men all hård träning och hunger försvinner inte. Jag är ännu mer sugen än innan jag var mästare, säger Badou Jack till SVT Sport.

Det har varit tolv stenhårda träningsveckor för den 31-årige svensken, som haft större delen av sin karrär i USA. Sedan tre år tillhör han Floyd Mayweather Jrs stall i Las Vegas. Det blev räddningen för Jack som dessförrinnan råkat ut för många problem som inställda matcher och tvivelaktiga promotors.

Den tuffa resan

– Det har varit en tuff resa, jag fick inget serverat. Men sedan jag hamnade här har det flutit på, säger han.

Han har gått 21 matcher och bara förlorat en. Nu väntar den viktiga matchen som kan leda in honom till de riktigt stora pengarna. Men det gäller att vinna titelmatchen – i supermellanvikt (76,2 kilo) – mot den tuffe britten George Groves.

Badou Jack har i dag bästa tänkbara uppbackning i Las Vegas. Två personliga tränare som båda är före detta världsmästare. Louis Del Valle och Eddie Mustafa Muhammad.

– Det kan inte bli bättre. De vet precis vad det handlar om. De har själva varit mästare. Det är stor skillnad mot om man har en tränare som aldrig varit där själv. På toppen, säger Jack.

På grund av att han mest boxats i USA under senare år har han flugit under radarn för svenska folket. Men det är i dag inget som bekymrar honom.

– Efter jag vann titeln har jag fått massor med respons. Och visst, jag kan förstå att min VM-titel kom lite som en överraskning för många.

Premiär i Tidaholm

Han gjorde över 150 matcher som amatör innan han valde att bli proffs. Det var 2009. Första matchen gick i Tidaholms sporthall.

Och han hade i många år Walter Mohr som tränare i Djurgårdens boxningsklubb i Stockholm. Och de två följdes också åt när Badou Jack representerade Gambia (hans pappas hemland) i Peking-OS 2008.

Men Walter Mohr förlorade i vintras kampen mot cancern. Det blev ett hårt slag för Jack.

– Det är så tråkigt att Walter inte fick komma hit och uppleva det jag lyckats med.

Tänker du ofta på honom?

Ja, väldigt ofta. Jag har honom att tacka för mycket.

Nu ska alltså Badou Jack boxas i ett fullsatt MGM Grand Garden Arena inuti världens näst största hotell med omkring 7000 rum. På samma gala som Floyd Mayweather Jr. Billigaste biljetterna kostar nästan 3 000 svenska kronor.

Från Tidaholm till Las Vegas, berätta!

Ja, hehe! Det är häftigt. Man började från botten och hamnade till slut bland stjärnorna. Och här ska jag stanna kvar, säger Badou Jack.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.