Lars Johansson. Foto: Bildbyrån

Johansson slutar som förbundskapten

Uppdaterad
Publicerad

Lars Johansson lämnar sitt uppdrag som förbundskapten för det svenska damlandslaget i basket. Han väljer därmed att inte diskutera någon förlängning av avtalet som går ut i månadskiftet.

Lars Johansson har varit svensk förbundskapten sedan april 2009 men han väljer nu att inte skriva på ett nytt avtal.

– Jag har haft fantastiska år med landslaget, men allt har ett slut, säger Lars Johansson. Under några år har jag coachat på heltid och det tar på krafterna. Jag behöver fylla på lite energi och få ny motivation, säger han i ett pressmeddelande.

– Det är tråkigt att vi inte kan diskutera en förlängning med Lasse, en oerhört duktig ledare, som varit med och tagit våra damer till två raka EM-slutspel, säger Lena Wallin-Kantzy, generalsekreterare på Svenska Basketförbundet. Samtidigt är vi förstående till hans skäl och ser nu att det är läge för något nytt.

Lars Johansson kommer efter en tid att tillräda som klubbdirektör i Norrköping Dolphins.

Knappt med tid

Tiden är relativt kort då damerna redan i november inleder EM-kvalet till 2017. Tidigare har EM-kvalet spelats under en period på försommaren. Nu är läget annorlunda då man går direkt från ligaspel in i kvalet. Sverige spelar en match i november 2015, två i februari och en i november 2016.

Det är 34 lag anmälda till kommande EM och endast värdlandet, Tjeckien, är garanterat en plats. Övriga 33 nationer är indelade i nio grupper, där ettorna och de sex bästa tvåorna går till slutspelet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.