Foto: TT Nyhetsbyrån

Johnsrud Sundby: ”Ska tysta svenskarna”

Uppdaterad
Publicerad

Längdskidorna under OS i Sotji var en svensk succé. Men vi ska inte hoppas på samma succé under hemma-VM i Falun. I alla fall om norrmännen får bestämma.

– Det är ju vad det norska folket kräver av oss. Att vi ska åka till Falun och tysta svenskarna. Allt annat är ett misslyckande, säger norska världsettan Martin Johnsrud Sundby till Expressen.

Johnsrud Sundby vann både Tour de Ski och världscupen förra säsongen men under OS i Sotji lyckades den framgångsrike norrmannen endast få med sig ett brons. Men han tror ändå att svenskarna för svårt att slå honom, eller någon annan av norrmännen, i Falun.

– Det finns tre olika backar längs VM-banorna där jag tror allt kan avgöras. Nu letar jag efter den optimala frekvensen för min åkning i de stigningarna, säger Sundby.

Legat efter Norge – i 26 år

Sverige har länge legat efter Norge när det gäller att ta medaljer under VM. Senast våra svenska längdstjärnor slog grannarna i väst var 1989. Då ställde vårt landslag bland annat upp med Gunde Svan och Torgny Mogren. Men det var 26 år sedan.

– Det är skönt att tänka på att vi har varit bättre i 26 år, säger sprintern Ola Vigen Hattestad till Aftonbladet.

Hattestad fortsätter och berättar att han tror Sverige får se sig besegrade, inte bara i Falun, utan i 26 år till.

Vinterstudio premiär 22-23 november

Lördag 10.00-15.00

11.00-12.15 Längd 15 km fritt, herrar (Bruksvallarna)

12.40-13.40 Längd 10 km fritt, damer (Bruksvallarna)

Söndag 11.00-14.00

11.40-12.15 Längd sprint klassiskt, herrar + damer (Bruksvallarna)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.