Guillaume Chaine, Frankrike mot Tohar Butbul, i blått, i kvartsfinalen i 73-kilosklassen i OS i Tokyo. Foto: Bildbyrån

Algerisk judoka får tio år efter skandal i OS

Uppdaterad
Publicerad

Den algeriske judokan Fethi Nourine stängs av i tio år av det internationella judoförbundet. Detta eftersom han hoppade av turneringen då han inte ville riskera att möta en israel.

Även Nourines tränare Amar Benikhlef stängs av i tio år. I samband med att de hoppade av OS-turneringen inför den första matchen uttryckte de sina sympatier för det palestinska folket. Israelen Tohar Butbul slapp även möta en sudanes, som hänvisade till en påstådd skada, innan han nådde kvartsfinal och blev utslagen.

Den algeriska OS-kommittén skickade omedelbart hem duon från Tokyo samtidigt som det internationella judoförbundet inledde en utredning, skriver AP.

Tokyo 2020

”Onda avsikter”

”Det är uppenbart att de två algeriska judokorna, med onda avsikter, har använt de olympiska spelen som en plattform för protest och främjande av politisk och religiös propaganda, vilket är ett klart och allvarligt brott mot stadgarna, etiska reglerna och den olympiska stadgan”, skriver det internationella judoförbundet i sin dom, som är bland de hårdaste man kan utdela.

”Därför kan inget annat straff än en kännbar avstängning åläggas i det här fallet.”

Avstängningen avslutar med största sannolikhet 30-årige Nourines karriär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet