Ökat resande gav judolandslaget OS-lyft

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett av Sveriges bästa landslag.

Mer än halva truppen har kvalat in till OS-judon i Rio – två av dom är dessutom seedade i turneringen.

Ett lagbygge som lyckats via hårt arbete och ökat resande.

För fyra år sedan i London hade förbundskapten Robert Eriksson bara en man med sig in i OS-turneringen. Marcus Nyman kom med höga förväntningar, men lämnade spelen besviken efter bara en snöplig match. 90-kilosprofilen slutade helt med sporten, inte läge att vara optimistisk då.

Eriksson svarade med en ny generalplan med sikte mot Rio de Janeiro där inriktningen blev fler resor, både tävlingar och läger, och i miljöer med de allra bästa. Ett numera sjumannalandslag sen de lyckades locka Nyman tillbaka i en satsning mot ett nytt OS.

OS i Rio de Janeiro 2016

Där finns också tjejerna Anna Bernholm och Mia Hermansson, båda i 63 kg, där den sistnämnda tog OS-platsen. Dessutom Nymans konkurrent och träningskompis i 90-kilosklassen, länge högt rankade Joakim Dvärby, som fick ge sig i OS-kampen men åker med till Rio som sparring. Utöver det unge, lovande Tommy Macias, 73 kg och så bröderna Pacek, 100-kilosbjässen Martin och lillebror Robin i 81 kg som båda har kvalat in till OS!

– Alla är bra på att stötta varandra när det verkligen gäller. Även om det kan vara smågnabb, vi blir ju som en liten familj, det är tufft att resa så här mycket, men när det verkligen gälller är alla där och stöttar och backar, förklarar Lundatjejen Hermansson som tog sig in i olympiska startfältet i sista stund, via en kvotplats, men också härdad av alla dessa resor.

17 länder – på ett halvår!  

Bara det senaste intensiva halvåret har laget besökt 17 olika länder för OS-kvalificerande tävlingar och välbehövliga läger. Det har gett resultat: fyra av sju har alltså kvalat in och två av dem (Marcus Nyman och Martin Pacek) är också seedade topp 8 i OS-turneringen. Det är framgångar som gett genklang i judovärlden.

– Vi har klättrat successivt uppåt och uppåt. Ser man det här året så har vi tagit tio medaljer internationellt jämfört med en inför London. Det är klart det har blivit ett stort gehör för vad vi har lyckats med. Vi har fått väldigt positiv feedback från många olika håll och kanter, säger en nöjd Robert Eriksson när SVT Sport hälsar på vid det sista lägret på hemmaplan, på Bosön utanför Stockholm.

På vårens EM blev det dubbla brons. Robin Pacek och så den revanschlystne Nyman som tidigt i karriären tog Sveriges första EM-guld på herrsidan och nu är tillbaka i storslag.

– 2016 har varit helt fantastiskt. Jag vågade inte hoppas på det här när jag gjorde comeback. Att vara tillbaka så här och etablera sig i världstoppen som jag har gjort, det hade jag inte vågat hoppas på. Nu vill jag ha mer, åka till Rio och göra väldigt bra ifrån mig, säger Nyman som är femma på OS-rankningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet