Foto: Bildbyrån

Sjukdom stoppar Julia Svan igen

Uppdaterad
Publicerad

Julia Svan har återigen sjukdomsproblem – denna gång är lungorna som stör skidtalangen.

–  Läkarna vet inte vad som är fel på mig det är ovanligt, säger Svan till Expressen.

Svan har flera gånger drabbats av luftrörssjukdomen twar, precis som sin pappa Gunde Svan fick genomlida för ett par år sedan. Nu är oturen framme igen.

Även om läkarna inte exakt vet vad som är fel får Julia slem i lungorna, som kommer upp i halsen.Under träningen tappar hon energi i  musklerna. Hon har varit i kontakt med tre olika läkare och fått olika besked om vad det kan bero på.

– Jag blir stum direkt när jag anstränger mig. Det är inte bara i skidspåren, det händer när jag spelar fotboll med kompisarna också. Det tar bara stopp när jag andas. Jag tycker att det är obehagligt när man inte vet vad det är, säger hon till Expressen.  

Inte förvånad över petningen

Julia fanns inte med när landslaget tog ut sin trupp för säsongen 2015/2016.

– Det kändes naturligt. Jag visste att det skulle bli så, och de andra förtjänar det mer än vad jag hade gjort, säger hon till tidningen.

Kan tänka sig skidskyttelandslaget

För ett par månader sedan blev Julia tillfrågad av Sveriges nye chefstränare Wolfgang Pichler angående ett byte från att vara längdskidåkare till att bli skidskytt. Ett beslut som Julia får ta efter att hon blivit frisk igen.

– Jag har sagt till Pichler att jag måste få ordning på hälsan innan jag kan skriva på ett avtal på tre år och satsa mot OS. Jag måste känna att jag klarar det fysiskst, säger Svan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.