Kajsa Bergqvist tror Kallur kan nå final i EM. Foto: Bildbyrån

Kajsa Bergqvist: ”Det är få som blivit så folkkära som Sanna”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports expert Kajsa Bergqvist minns tillbaka på en av svensk friidrotts största profilers karriär.

Sanna Kallurs beslut att avsluta karriären kom inte som en chock för Kajsa Bergqvist, som snarare är förvånad över häckstjärnans förmåga att komma tillbaka från sina skador gång på gång. 

– Det känns tråkigt på ett sätt att Sanna slutar. Men samtidigt så förstår jag. Om hon känner att hon har bevisat det hon ville bevisa för sig själv så unnar jag verkligen henne att få lite ledigt från tävlandet och tränandet, säger Kajsa Bergqvist.

Friidrotts-EM

Kajsa som under flera år tävlade i samma landslagsdress som Kallur kommer ihåg en glädjespridare och en riktig lagspelare.

– Det som utmärker henne är hennes enormt tuffa tävlingspsyke i kombination med en fantastiskt ödmjuk personlighet. Hon spred alltid väldigt god energi till alla andra runt omkring sig i landslaget. Till och med till sina konkurrenter, säger Bergqvist.

”Önskar att hon hade kunnat knipa de tyngsta medaljerna”

När Kallur nu lägger spikskorna på hyllan gör hon det med en lång meritlista där två guld på inomhus-EM guld och ett guld på utomhus-EM sticker ut som det stora höjdpunkterna. Dessutom står sig det världsrekord som hon satte på 60 meter häck 2008 kvar. Tiden 7,68.

– Det är få som har blivit så folkkära som Susanna Kallur har blivit. Även under de långa långa perioder som hon har varit borta i skador som var hon hela tiden aktuell på något sätt. Hon hade ju några fantastiska år där hon gick från klarhet till klarhet. Det man hade kunde önska var att hon hade hållit sig hel i några säsonger till och kunna knipa några av de tyngsta medaljerna på VM eller OS, säger Bergqvist.

Kallurs sista tävling blir alltså inomhus-EM i Belgrad nästa helg.

– Jag hoppas verkligen att hon får avsluta sin karriär på bästa sätt och kanske avsluta med en final. Men då krävs det att hon vässar formen lite och får allting att stämma. Då kan vi nog få se henne i en final, säger Bergqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-EM

Mer i ämnet