• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i centrala Åsele i Åsele kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett radhus med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”En smäll från att aldrig vakna upp mer”

Uppdaterad
Publicerad

Madeleine Vall har vunnit två EM-guld och tagit två VM-brons i thaiboxning. I våras sadlade hon om till boxning men nu, bara 31 år gammal, tvingas hon att avsluta karriären. ”Jag har varit en smäll från döden”, säger hon till SVT Sport.

Madeleine Vall har varit aktiv i nästan tio år och är en av världens främsta thaiboxare. Hon vann SM-guld både 2013 och 2014 och har dessutom två EM-guld och två VM-brons på meritlistan.

I maj valde hon att lägga thaiboxningen åt sidan för att satsa på boxning och för två månader sedan fick hon känningar i huvudet.

– Jag hade haft lite ont i huvudet och blev yr och hade svårt med styrseln i benen. Jag trodde att det kanske var en hjärnskakning, säger Madeleine Vall till SVT Sport.

Två hjärnskador

I samband med en höftröntgen förra veckan passde hon därför på att även röntga huvudet och i tisdags fick hon värsta tänkbara besked.

– Jag har två hjärnskador och får jag en smäll till mot huvudet kommer jag med 90 procents säkerhet inte att vakna igen. Skulle jag överleva kommer jag att bli gravt handikappad eller hamna i koma, säger hon och fortsätter:

– Jag frågade först om läkaren skämtade, det är så svårt att ta in. Att jag aldrig mer kommer att få göra det jag älskar. Men samtidigt är det ju livsfarligt, jag har varit en  smäll från döden alla mina senaste träningar. Konstigt nog är det vad jag tänker minst på.

”Arg, ledsen och chockad”

Bara 31 år gammal tvingas hon alltså att avsluta sin karriär och har svårt att se vad som nu ska fylla hennes fritid.

– Just nu ser jag inga möjligheter utan är bara arg, ledsen och chockad. Kampsporten har ju varit ett vertyg till så mycket mer, glädje och ett sätt att hantera en dålig dag.

Trots skador på hjärnan vill hon inte att det ska styra hennes liv för mycket.

– Jag kommer självklart inte att utsätta mig för sådant där jag medvetet tar en risk att få en smäll mot huvudet men jag kommer inte heller att sitta hemma och vara rädd, då kan jag lika gärna gräva ner mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.