Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Nu är han starkast i starten – Menning ska ta guldet i Rio

Uppdaterad
Publicerad

”Någon ska ju vinna guldet. Varför inte jag?”. Orden kommer fån Sveriges kanske största guldhopp på herrsidan vid OS i Rio: kanotisten Petter Menning, som började drömma om OS redan vi 13 års ålder.

Det var tolv år sedan senast. Då tog Sverige guld genom Henrik Nilsson och Marcus Oscarsson på K2 1000 m vid Aten-OS. Det var den 30:e svenska medaljen i den stolta OS-grenen kanot. Nu kan det vara dags igen.

Menning har redan tre medaljer på VM i K1 200 meter,  bland annat ett guld från 2013. Petter Menning bor med sin fru och tillika tränare i Florida under tre månader för att skapa de bästa förutsättningarna för att nå det han inte har – en OS-medalj.

OS i Rio de Janeiro 2016

Den drömmen föddes tidigt och fick nytt liv när han blev världsmästare.

– Det är ju något som jag drömt om så himla länge, så det var därför när jag gick över mållinjen på VM, som jag såg det framför mig hur möjligt det är att ta guld på OS för mig, säger Menning.

– När jag var 13 år såg jag Marcus Oscarsson och Henrik Nilsson ta OS-medalj och efter det vann de ju VM och VM och sedan OS-guld. Jag tycker det verkade så himla häftigt att göra det, så sedan dess började jag drömma om att göra det själv, säger Menning.

Vinner i Rio i drömmarna

Kampen om vem som blir kanotens Usain Bolt står mellan regerande världsmästaren Mark de Jonge från Kanada, fransmannen Maxime Beaumont som blev tvåa på VM ifjol och svensken Peter Menning.

Vem som vinner? Det gör Menning varje gång, i drömmarna...

–Faktiskt, när jag vaknade i går morse hade jag det i huvudet. Det är där jag är.

Berätta vad du ser då?

– Jag ser mig själv paddla i Rio och paddla ifrån de andra och gå i mål först. Det är häftigt för då får jag den känslan som jag får när jag vinner ett lopp fast jag är kvar i sängen, skrattar svensken.

– Det är ganska coolt  vad man kan göra bara man tänker på det. Ju mer jag tänker på det, ju mer jag säger att jag vill vinna, ju mer verkligt blir det och mer troligt blir det att jag faktiskt vinner.

Har mentalt grepp på konkurrenterna

Nyckeln till seger i Rio ligger i starten. Precis som Usain Bolt måste man komma iväg bra från startblocken måste Menning vara med från början för att ha en chans att korsa mållinjen först. Där har det brustit en aning de senaste åren vad gäller kampen mot konkurrenterna. Uppdraget mot Rio var därför givet. Förbättra starten och du kan ta guld.

– Jag har ju sett till under vintern att bli starkare än jag var förra året för att kunna starta loppen snabbare, det är vad jag försöker bli bättre på.

Har du något sätt att mäta om träningen gett resultat?

– Ja, jag var ute med ettan och tvåan på senaste VM  här för några veckor sedan och tränade just starter då var jag före på alla starter. Så uppenbarligen har jag gjort något rätt och det är väl en bra måttstock om något, säger han.

Skrämde du dem lite nu då?

– Ja, det gjorde jag absolut. Det var ovanligt tyst när vi var ute, det kändes i luften liksom. Varje start var väldigt koncentrerad och det är klart att det sätter griller i huvudet på de andra om jag hela tiden är före.

Du har det mentala övertaget nu?

– Ja, det tycker jag.

Och de vill inte träna mer med dig nu, eller?

– Haha, nej, fransmännen åkte ju hem..., skrattar svensken.

Start på ny svensk kanotera

Förutom starterna jobbar Menning med detaljer på kanoten, som ett större roder och högre sittbrunn – allt för att tjäna hundradelar. Inget lämnas åt slumpen – OS finns hela tiden närvarande i tankarna.

– Eftersom loppen i slutändan handlar om hundradelar så om jag har dem på min sida fysiskt, så vill jag även ha dem på min sida materialmässigt.

Du, Petter, det var ett tag sedan senaste kanotmedaljen på OS.  Kan du lova en medalj?

– Det är dags nu. Det blir en bra start på en ny era för svensk kanot. Jag kan lova att jag ska göra allt jag kan för att ta guldet och hoppas att jag kan göra det.

I februari i år mötte även Lilla Sportspegeln Petter Menning och snackade OS-drömmar. Se det programmet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet