Sofia Paldanius tränar till vardags på Vättern vid Jönköping. Foto: SVT

Sofia Paldanius: ”Jag var tillbaka lite väl snabbt”

Uppdaterad
Publicerad

Tre månader efter förlossningen började Sofia Paldanius tävla igen – och gjorde succé. Men sen kom problemen. När Oseedat fokuserar extra på träning i samband med graviditet berättar kanotisten om prestationsstressen som ledde till skador.

Det har gått två och ett halvt år sedan Sofia Paldanius och hennes sambo blev föräldrar, 30 lärorika månader.

– Jag skulle beskriva det som en resa. Som en oväntad resa där jag inte visste vad jag hade framför mig. Lite oviss, som en berg- och dalbana utan att riktigt veta vad som kommer. Jag har lärt mig ganska mycket på den tiden, säger hon.

Vinst direkt

Redan under graviditeten bestämde hon sig för att satsa på ett femte OS och började träna mot Rio 2016. Tre och en halv månad efter graviditeten var hon tillbaka i tävlingssammanhang. Och det började bra. Hon vann den första tävlingen hon ställde upp i, Höstregattan i Rocksjön.

– Jag körde nog en hel del på eufori efter det. Året därpå, 2014, tog jag EM-silver på 1000 meter. Sen var jag i VM-final på 500 meter. Så det rullade på bra, rent mentalt funkade det också väldigt bra, säger hon.

Tillbaka för snabbt

Men det var något som inte stämde, som skulle upptäckas längre fram. Och när Sofia Paldanius ser tillbaka på första året efter graviditeten finns det saker hon ångrar.

– Jag var tillbaka lite väl snabbt, kan jag tycka såhär i efterhand. Hade jag haft med mig de här erfarenheterna jag har nu så hade jag prioriterat lite annorlunda i början. Jag hade tränat upp mig och sett till att få ihop kroppen på rätt sätt innan jag började med min specifika idrott. Jag var väldigt het på att komma igång och paddla, och det gick ju bra, men sen fick jag ju ett litet bakslag på det.  

Läs mer: Erica Lamprecht (fd Johansson): ”Det gick bra till en början.”

Ett halvår efter EM-silvret började hon få problem med ryggen. Smärtan hindrade henne från att träna fullt ut och påverkade hennes resultat. Efter några månader träffade hon en sjukgymnast som sa att ryggskadan hängde ihop med hur hon tränat efter graviditeten. Hon hade inte byggt upp sin bålstabilitet, så ryggen fick dra ett stort och slitsamt lass under träningarna. Och eftersom hon hade starka yttre magmuskler märkte hon inte av att de inre magmusklerna var för svaga.

Kände press

Istället för tävling väntade nu veckor av ren rehabträning, följt av paddelträning på land.

– Sen fick jag komma ut på vattnet igen, och då fick jag en aha-upplevelse. Det var ju såhär jag paddlade innan. 

Även om Sofia Paldanius hade sett fram emot att börja träna och tävla efter graviditeten, berättar hon att hon även kände en press att prestera kort efter förlossningen, innan kanotsäsongen var över.

– För att behålla mitt stöd från olympiska kommittén var det sagt att jag skulle behöva prestera någon gång under den säsongen. Och för att jag skulle få möjlighet att kommma med i landslaget och köra tävlingarna tidigt på våren nästa år, så behövde jag också visa mig. Så inför SOK och inför kanotförbundet kände jag lite press, jag ville visa att jag menar allvar med att jag satsar, berättar hon. 

Hade tränat annorlunda

Hon ångrar inte att hon tränade under och efter graviditeten, det hjälpte henne att må bra och det gjorde det lättare att komma igång efter förlossningen. Men hon önskar att hon hade gjort det på rätt sätt från början.

Läs mer: Handbollsproffset om att träna under graviditeten: ”De tror att jag är knäpp”

– Jag är inte bitter över att jag tränade, men jag tror att jag hade tränat lite annorlunda om jag inte hade behövt prestera så tidigt. Det hade jag definitivt gjort. Med facit i hand är det lätt att säga det, men jag tyckte att det saknades lite kunskap också.

Nya övningar

Nu mår ryggen bättre och hon kan träna på ”som vanligt” igen, med nya övningar på schemat som stärker den inre magmuskulaturen.

Snart på Oseedat: Sofia Paldanius visar sina magövningar.

Om några månader är det dags för OS-kval och i augusti drar spelen igång. Hon strävar mot det, och väl där vill hon bära på en väldigt specifik känsla.

– Det är en känsla av att vara i jättejättebra form och ha lusten att tävla, men ändå nervositeten. Det är den känslan jag bär med mig och bygger upp. Och någon form av längtan dit, säger hon.

Under hösten har Oseedat fokuserat extra på träning för gravida och småbarnsföräldrar. Vad är dina erfarenheter av träning under eller efter en förlossning? Vad vill du läsa mer om på Oseedat? Hör av dig genom #oseedat i sociala medier!

Oseedat

Oseedat är SVT Sports träningssajt som vänder sig till alla som gillar träning och vill inspireras av våra idrottsstjärnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.