SOK skickar inga fler kanotister

Uppdaterad
Publicerad

SOK väljer att inte skicka fler konotister till OS – trots att Sverige har blivit erbjuden en plats. Erik Sandbacka och Joel Elenius missar därmed OS i Rio. ”Jag tycker att de är jävligt fega”, säger Erik Sandbacka till SVT Sport.

I går meddelade internationella kanotförbundet att de stänger av fem ryska kanotister som då inte får delta i OS. Det gav Sverige en plats i Rio, och det naturliga valet som svenska ersättare hade varit duon Svanqvist-Sandbacka. Men Svanqvist avslutade karriären efter kvalnederlaget i våras, och blev därför inte nominerad till Sveriges olympiska kommitté av Svenska kanotförbundet. I en intervju med SVT Sport rasade Svanqvist mot fuskarna, och orättvisan i att inte bli nominerad.

I stället föreslog kanotförbundet Joel Elenius, som tillsammans med Sandbacka skulle fylla Sveriges plats. Men SOK beslutade under onsdagen att inte skicka K2-paret.

OS i Rio de Janeiro 2016

– Vi bedömer från våra grundkriterier och vi tycker inte att resultatet som det nya paret har räcker för en uttagning, säger Peter Reinebo, SOK:s verksamhetschef.

”Jävligt besviken”

När SVT Sport når Erik Sandbacka har han precis fått beslutet från SOK. 

– Jag är jävligt besviken på dem (SOK). Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Att en femteplats på ett EM och topp tio senaste fyra åren inte räcker till OS. Jag fattar inte vad deras kriteriet är, säger Erik Sandbacka och fortsätter:

– Det finns många andra idrottare som blivit uttagna på mycket sämre resultat. Som inte visat resultat men ändå får åka. Man känner att man lägger ner så jävla mycket tid på det här – och så är det de som tar det sista beslutet.

”Det här var droppen”

– Vi hade för svaga resultat. För svag bakgrund. Men jag och Joel har ju ett EM-silver i U23 från tre år tillbaka. Sedan har vi inte kört ihop eftersom förbundet inte har velat det.

Var det här beslutet väntat, eller kom det som en överrraskning? 

– Jag har vetat länge att jag inte ska få åka, sedan får jag upp hoppet med den här platsen, en plats vi förtjänar. Vi hade lätt kunnat tampas om topp fem. Jag tycker de är jävligt fega. Jag trodde att de skulle säga ja, säger Sandbacka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet