Kings sitter tryggt på sin tron

Uppdaterad
Publicerad

Starkt försvar och vasst anfall.

Södertälje Kings ser ut att sitta tryggt på tronen.

88-67 betyder 2-0 i matcher mot utmanaren Uppsala i basketens SM-finalserie.

Ingen klubb har vunnit SM-guldet tre år i rad sedan basketligan i dess nuvarande form bildades 1992. Södertälje Kings har goda möjligheter att bli den första. Mästarna 2013 och 2014 är två segrar från en historisk trippel.

Uppsala har hittills inte haft något att sätta emot Södertäljes tyngd och bredd.

Basketligan herr

Inte i lördags (93-63 till Kings) och inte på tisdagskvällen. Coachen Vedran Bosnic har ett gäng matchvinnare till sitt förfogande, smarta och skickliga spelare som trimmats till en enhet som fortsätter att dominera svensk klubblagsbasket.

Det har varit klasskillnad.

Eller?

Mike Joseph i Kings håller inte riktigt med, alternativt är bara artig:

– Jag tycker inte det, det rann i väg i slutet. Jag tycker de är bra och det var skitjobbigt.

”Bättre försvar”

Efter de två inledande vinsterna på hemmaplan väntar två matcher i Uppsala i finalserien som avgörs i bäst av sju. Frågan är om Uppsala kan störa Södertälje hemma i sin egen borg. Om inte ser det ut att bli en defilering fram till tredje raka guldet.

-Det är ett bra defensivt lag vi möter. Det de ger oss måste vi ta och själva skapa bättre möjligheter. Vi måste spela bättre försvar, vara mer aggressiva i anfall och sätta lite fler skott utifrån, sade Uppsalas Oluoma Nnamaka till SVT i pausen.

Krympte underläget

Han visste vad som krävdes.

Södertäljes 44-36 inför andra halvlek var inte omöjligt att jobba in. Åtta poäng i basket är småpotatis och Uppsala krympte snabbt underläget till fyra poäng men där tog det stopp. Södertälje spelade ut hela registret och vann med snudd på förnedrande 21 poäng.

– Ganska bedrövligt, vi skapar inget i anfallet och låter dem gör vad de vill i anfall. Jag är besviken. Så här långt har det varit Södertäljes matcher. Vi måste vara fysiska och kunna ge och ta smällar, säger Uppsalas Axel Nordström.

Den tredje finalen spelas på fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Basketligan herr

Mer i ämnet