Kiruna IF tar emot pris av SVT:s André Pops under Idrottsgalan. Foto: BILDBYRÅN

Kiruna IF efterlyser fler idrottsföreningar på Pride

Uppdaterad
Publicerad

Hockeylaget Kiruna IF kommer att gå Prideparaden i Stockholm på lördag.

De efterlyser nu att fler klubbar och idrottare ska ansluta till tåget.

”För oss är det jätteviktigt att lyfta den här frågan ännu mer”, säger klubbens ordförande Johan Köhler till Sportbladet.

Kiruna IF har arbetat hårt för att öka acceptansen och mångfalden inom svensk ishockey. Förra året bytte de till regnbågsfärgade matchtröjor och blev Sveriges första HBTQ-certifierade idrottsförening.

Precis som i fjol tänker de gå med i Prideparaden i Stockholm på lördag. Men de hoppas att fler hoppar på tåget.

– Alla HBTQ-människor ska kunna idrotta utan att bli trakasserade. För oss är det jätteviktigt att få andra föreningar att inse att det finns ett stort problem som vi tillsammans måste ta tag i, säger ordföranden Johan Köhler till Sportbladet.

”Stå upp för allas rätt”

Köhler hoppas att de blir en större grupp än i fjol när de var 20 stycken. I ett försök att locka fler deltagare har de kommit med en uppmaning på sin hemsida. Rubriken lyder ”Klubbledare, se hit!”

– I paraden finns en idrottssektion där jag vill se alla klubbar som, liksom min, står upp för allas rätt att idrotta utan att riskera trakasserier eller kränkningar. Så är du ordförande eller annan föreningsledare ta på dig din förenings match- eller tävlingsdräkt och gå med mig du också, skriver Köhler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.