Foto: Scanpix

Kittels häst skadad

Uppdaterad
Publicerad

Bronsmedaljör i Rotterdam 2011. Tungt svenskt hopp i årets EM. Då kom dråpslaget för Patrik Kittel. Hingsten Scandic är skadad och missar mästerskapet i Herning.

Den svenske dressyrstjärnan gick under måndagseftermiddagen ut med det nedslående beskedet på sin hemsida. Där skriver han:

”Tyvärr kommer Scandic inte att kunna försvara sin bronsmedalj från Rotterdam. Efter en härlig träning på morgonen, då Scandic kändes helt som vanligt, gick han ut ur boxen för en promenad på eftermiddagen och var inte kurant. En närmare undersökning visade en svullnad höger fram. Den svenske lagveterinären upptäckte en mindre blödning och han kommer att åka hem för fler undersökningar för att inte riskera några framtida men.”

EM i hoppning och dressyr

”Vet inte hur han fick skadan”

– Det rör sig om en akut blödning i karpaltunneln i höger framben. Det är ingen allvarlig skada, men så pass akut att han inte kan tävla, säger Jenå som själv följde Scandic på träningen och då inte kunde se att det var något fel på stjärnhästen.

– Vi vet inte hur han har fått skadan.

Hur tog Kittel beskedet?

– Han var förstås tagen, men tog det ändå bra. Det är trots levande djur vi jobbar med. Det är inte bara att sätta in en reservdel.

Toy Story ersätter

I stället för Scandic deltar Kittel med Toy Story, som under måndagen transporterades till Herning från Kittels bas nära Münster i Tyskland.

”Han ska försöka fylla Scandics skor och jag hoppas att han kan göra ett bra jobb för det svenska laget”, skriver Kittel vidare.

Dressyren börjar med lagtävlingen på onsdag. Övriga svenskar i laget är Tinne Vilhelmson Silfvén, Minna Telde och Malin Hamilton.

Utan Scandic reduceras Sveriges chanser i jakten på en medalj, men Jenå vill inte spekulera i vad hästbytet kan betyda i fråga om färre procent från domarna.

– Alla får gilla läget och rida lite bättre, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM i hoppning och dressyr

Mer i ämnet