Foto: SVT

”Klubbarna borde få bestämma själva”

Uppdaterad
Publicerad

Ägarfrågan har vållat stor splittring inom den svenska idrottsrörelsen och beskrivits som en kamp mellan folkrörelse och storkapital. Många av de stora fotbollsklubbarna har deklarerat att de vill ha 51-procentsregeln kvar medan det är mer osäkert var de mindre klubbarna står i frågan.

SVT har besökt Moheda i Småland där upproret mot 51-procentsregeln en gång startade.

Den här är berättelsen om en liten småländsk fotbollsklubb som hade drömmar om allsvenskan. För att lyckas tog man kontakt med en förmögen entrepenör som ville hjälpa sin gamla hembygd och satte därmed igång en debatt som fortfarande rör upp känslor i stora delar av idrottssverige.

– Klubben firade 100-årsjubiléum för några sedan så vi har funnits med ett tag, berättar A-lags ansvarige Jan Johansson när han visar mig runt i klubblokalen.

Ett stilla regn faller på planen utanför klubbstugan där vaktmästaren i maklig takt kritar linjerna. Idrottsplatsen med korvkiosk och tallskog andas folkrörelse lång väg men ändå är det här som motståndet mot 51%-regelns kanske är som starkast.

– Jag tycker inte att en regelförändring skulle slå undan benen på folkrörelsen, säger Jan Johansson. Man måste väl kunna förnya sig.

Moheda IF har de senaste åren klättrat i seriesystemet och spelar i dag i division tre. Men för att ligga på topp krävs det pengar, inte alltid så lätt att skrapa ihop i ett samhälle med knappt tretusen invånare.

– Om vår störste sponsor väljer att kliva av så är det tveksamt om vi kan hänga kvar i division tre, säger Jan Johansson.

”Har full förståelse”

För sex år sen var stämningen betydligt muntrare. Då ville Moheda IFs största sponsor, den schweiziske IT-miljonären Björn Sundeby, köpa seniorlaget och ta upp Moheda i allsvenskan.

Men de stora framtidsplanerna har sedan dess grusats Riksidrottsförbundets så kallade 51%-regel som slår fast att den ideella föreningen ska ha aktiemajoriteten i ett idrottsbolag. Så länge regeln finns kvar har Björn Sundeby inte varit intresserad av att satsa mer pengar på laget.

– Den som går in med mycket pengar i ett lag vill självklart kunna bestämma också, konstaterar Jan Johansson. Jag har full förståelse för att Björn tvekar så länge han inte kan skaffa sig majoritet i styrelsen.

Moheda IF överraskade hela idrottssverige då man på riksidrottsmötet 2007 la fram en motion om att 51%-regeln skulle skrotas.

Därefter har frågan seglat iväg från den gulmålade klubbstugan vid idrottsplatsen och blivit en av de mest omdebatterade idrottsfrågorna.

– Det skrevs ju en hel del om det vid den tiden, även i rikspressen minns Jan Johansson. Det beskrevs som att några doldisar höll på att fatta beslut som skulle få konsekvenser för hela idrottsrörelsens framtid.

Dom som vill behålla regeln menar att idrottsrörelsen måste hålla ihop som en medlemsstyrd  folkrörelse. Här återfinns de flesta av de stora fotbollsklubbarna tex IFK Göteborg Malmö FF och AIK

Dom som går på Moheda IFs linje vill att klubbarna själva ska få bestämma.

Har tröttnat på att vänta

Till riksidrottsmötet i helgen kommer det rostas om frågan igen. Men enligt SVTs enkät till ombuden kommer 51%-regeln sannolikt bli kvar.

– Det innebär att vi inte kan komma i mål, säger Björn Sundeby då jag träffar honom vid Östers hemmaarena i Växjö. Och då finns det ingen anledning att fortsätta diskussionen om vem som ska fatta besluten i klubben

Han som skulle bli Sveriges förste fotbollsklubbsägare har tröttnat på att vänta. I dag sponsrar Björn Sundeby den allsvenska Växjöklubben Öster. Samarbetet med Moheda IF håller han på att avveckla

– Jag förstår inte varför klubbarna inte ska få avgöra detta själva. Varför ska man han en överförmyndare som bestämmer hur det ska vara.

– Som en kinesisk ledare en gång sa, fortsätter han. Det spelar ingen roll om katten är vit eller svart så länger den fångar möss. Alltså, det spelar väl ingen roll om en klubb är föreningsdag, kapitalägd eller både och så länge fotbollen utvecklas.

På Moheda IP har a-laget börjat sin träning. För Jan Johansson känns en ytterligare klättring i seriesystemet avlägset.

– Verkligheten har väl hunnit i kapp oss. Med tanke på att Riksidrottsförbundet under sex års tid inte velat ändra på reglerna känns det inte så positivt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.