Foto: Privat

Kom ut som homosexuell: ”Skönt att äntligen stå för vad jag känner”

Uppdaterad
Publicerad

Amerikansk fotboll har fått sin första öppet homosexuella spelare i Sverige. Marcus Juhlin, 22, spelar i Carlstad Crusaders och berättar för SVT hur det känns att äntligen komma ut. – Det är skönt att jag äntligen kan stå för vad jag känner och tycker, säger han till SVT Sport.

För ett par månader sedan kom den amerikanske fotbollsspelaren Michael Sam ut som förste homosexulla spelare i NFL. I dag kom Marcus Juhlin, 22, ut som öppet homosexuell som förste spelare i den svenska amerikanska fotbollsligan.

– Det känns fruktansvärt skönt. Det är som en sten släpper från mina axlar. Det är så skönt att jag äntligen kan stå för vad jag känner och tycker. Bara det är en jäkligt skön känsla i sig, säger Juhlin till SVT Sport.

Amerikansk fotboll

”Fruktansvärt nervös”

Juhlin har vetat om att han har varit homosexuell sedan tonåren. Och han har berättat för sin familj och närmaste vänner. Men att komma ut öppet för alla var inte så lätt.

– Jag var fruktansvärt nervös, det satt jävligt långt inne men nu känns det så sjukt mycket bättre efter all respons jag har fått. Jag har ju inte vågat sagt något på flera år.

När den amerikanske fotbollspelaren Michael Sam kom ut, hade redan Juhlin bestämt sig för att komma ut, men det hjälpte honom ändå.

– På nåt sätt har hans ”komma-ut-grej” blivit i trigg för mig. Jag ville ännu mer få bort fördomar och stereotyper.

Tränar ett ungdomslag

Responsen har, än så länge, bara varit positiv, från såväl lagkamrater som motståndare.

– Vi är som en enda stor familj, vi delar allt. Det är en genombra sport. Men man vet ju aldrig hur folk egentligen ska reagera. Men jag har fått jäkligt mycket reaktioner redan nu, alla är positiva och de ser mig som en förebild.

Han fortsätter:

– Det är det jag vill vara. Jag kom ut öppet för att jag vill vara den förebild jag själv inte hade. Det blir som när Anton Hysén kom ut.

Juhlin är inte bara spelare, han tränar också ett ungdomslag i föreningen.

– Det var väl där jag var mest nervös. Jag tränar ju ett ungdomslag också, jag tänkte på hur föräldrar skulle reagera och om jag ens skulle få vara kvar som tränare.

”Dras en del bögskämt”

Bilden av att klimatet inom amerikansk fotboll skulle vara hårt och tufft, och att det var därför det dröjde innan han kom ut, stämmer inte.

– Nej, det är därför jag håller på med den här sporten. Det är en väldigt fin stämning, alltid. Det är klart att det dras en del bögskämt, men det är på skoj, hade det varit på allvar hade jag aldrig orkat vara kvar. Det skämtas ju om allt.

Hans lag, Carlstad Crusaders, har vunnit SM-guld fyra år i rad och siktar på ett historiskt femte.

– Det kommer vi ta, helt säkert, säger han och skrattar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Amerikansk fotboll

Mer i ämnet