Foto: Bildbyrån.

Andreas Nordebäck och Josefin Taljegård uttagna till konståknings-EM

Uppdaterad
Publicerad

18-årige Andreas Nordebäck vann SM i helgen före Nikolaj Majorov. Nu står det klart att Nordebäck får platsen i EM, där han gör debut.

– Jag kramade om min tränare och fystränare då jag var och gjorde fystester under tiden jag fick samtalet om beskedet, säger han till SVT Sport.

Sverige har bara en plats på herrsidan och en på damsidan till konståknings-EM som avgörs i finska Esbo 25-29 januari.

På damsidan kniper rutinerade Josefin Taljegård platsen, trots att hon slutade tvåa i helgens SM efter skrällen Emelie Ling.

– Lite nervöst är det alltid med uttagningar, särskilt när det är en tävling som betyder mycket för mig och som jag siktat mot länge, vilket EM i Finland är. Samtidigt visste jag att jag har gjort bra ifrån mig på tävlingar under hösten, vilket gjorde att hoppet för en plats var stort, säger Taljegård till SVT Sport.

Taljegård slutade på 15:e plats i VM i Stockholm 2021 och kom 14:e i sitt första EM 2022, som gick strax före OS.

– Jag hoppas kunna göra ännu bättre ifrån mig än förra EM:et nu när jag kan ha fullt fokus mot det, säger hon.

Nordebäck gör debut

På herrsidan kniper unge Andreas Nordebäck platsen. Nordebäck, som tog klivet upp som senior inför säsongen, tog SM-guld i helgen och ligger på 15:e plats i säsongens världsrankning.

– Det känns spännande att få debutera på EM relativt tidigt i min karriär, och extra kul då jag tycker att jag verkligen förtjänat platsen. Såklart känns det även lite nervöst då jag inte helt vet vad det innebär att vara ute och tävla på ett seniormästerskap av den storleken än, säger han.

– Om jag skulle sätta ett mål i ord för tävlingen skulle det vara en topp 10 placering helt klart. Så att Sverige nästa år skulle kunna skicka två herrar, fortsätter Nordebäck.

Majorov utanför

Därmed blir det inget EM för Nikolaj Majorov, som varit med i OS, VM och EM tidigare. Majorov slutade tvåa på SM efter att ha vunnit det fria programmet.

– Uttagningen till EM har baserats på höstens tävlingsresultat där internationella tävlingar samt helgens SM räknas in, säger sportchefen Anna Burwall.

Sveriges främsta paråkare, Greta och John Crafoord, är tillbaka efter nästan ett års skadefrånvaro och kommer också att representera Sverige i mästerskapet.

KLIPP: Taljegård till final i sin EM-debut (13 januari 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.