Foto: Bildbyrån

Efter OS-skandalen – konståkningen höjer tävlingsåldern

Uppdaterad
Publicerad

Konståkningens åldersgräns hamnade i fokus under OS i Peking då dopningsanklagade Kamila Valieva, då 15 år gammal, tilläts tävla vidare.

Nu höjs åldersgränsen på högsta nivå från 15 till 17 år, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Beslutet röstades igenom under tisdagen på Internationella skridskounionens (ISU) kongress i thailändska Phuket, och gäller från säsongen 2023/24.

– Det är ett historiskt beslut, säger ISU-ordföranden Jan Dijkema enligt AFP.

Förslaget fanns redan innan OS

Totalt röstade 100 länder för beslutet medan 16 stycken var emot.

Ett förslag om att höja åldersgränsen för tävlande i seniorklassen från 15 till 17 år fanns redan på ISU:s bord när dopningsskandalen briserade under OS.

Valieva har stängts av

Det unga ryska stjärnskottet Kamila Valieva åkte fast för dopning i Peking. Hon stängdes av men efter överklagan fick hon vara med i damernas tävling, delvis på grund av sin ringa ålder. Dopningsutredningen är ännu inte klar.

Förra veckan sade Helena Rosén Andersson, ordförande i Svenska konståkningsförbundet, att Sverige skulle rösta för höjd åldersgräns.

Taljegård: ”Positivt”

Josefin Taljegård, som tävlade i OS för Sverige, är även hon för en höjd åldersgräns. Under OS fick hon samma fråga men svarade då att det var en svår fråga eftersom det kunde bli bättre resultat på junior-VM än på senior-VM.

– Men nu har jag reflekterat mer kring det och tycker att det är positivt med höjd åldersgräns. För jag står ju för att vi ska ha en hållbar sport och att man ska kunna hålla på länge, sade Taljegård till TT förra veckan.

KLIPP: Hör CAS motivera beslutet att låta Valieva tävla vidare i OS (14 februari 2022)

Bakgrund: Valievafallet

Den 15-åriga konståkningsstjärnan Kamila Valieva lämnar ett positivt dopningstest i samband med de ryska mästerskapen i december 2021.

I OS i Peking ledde hon det ryska laget till OS-guld. Först dagen därefter bekräftas provsvaren från december och Valieva stängs av.

Efter en överklagandeprocess i Idrottens skiljedomstol Cas beslutas att Valieva får tävla vidare i OS. Cas ansåg att det skulle skada Valieva om hon inte får tävla, med tanke på hennes låga ålder och att hon inte testat positivt under OS.

Valieva påstod att hon av misstag fått i sig sin farfars hjärtmedicin.

Rysslands antidopningsorganisation Rusada har ännu inte kommit med något utslag i hennes dopningsärende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.