”Vore fantastiskt med en medalj”

Uppdaterad
Publicerad

EM-fyran Joshi Helgesson var uppe och nosade på medalj. Ryssland tippas ta en trippel på damsidan, men svenskan har långt ifrån gett upp. ”Alla kan ha en dålig dag”, säger hon till SVT Sport.

22-åringen skrev historia ifjol. Ingen svensk har nått en bättre plats sedan 1930-talet. Men att hon ska vara med i medaljsnacket på allvar är det nog ingen som tror. Trots första skadefria säsongen på tre år.

– Det hade varit fantastiskt kul med medalj, men ryskorna är fantastiskt duktiga och till 99 procent felfria på varje tävling. Det blir väldigt svårt att konkurrera. Men alla kan ha en dålig dag och jag hoppas på en bra, säger hon.

Det finns ju två svenska damer till. Isabelle Olsson bröt foten i somras, men har gjort en fin comeback och varit helt frisk sedan några månader tillbaka. Nyligen fick hon också viktig erfarenhet på Grand Prix-tävlingen i Kanada.

– Det var jätteskönt, roligt och jättestort att jag fick det inför tävlingarna här. Jag tänker att jag ska göra två bra åk här och göra mitt bästa, säger 23-åringen.

17-åriga Matilda Algotsson är rookien i gruppen och EM-debuterar i Bratislava. Hon vann en internationell tävling i vintras, men är mycket med för att se och lära. Hon undviker de svåraste tripplarna, men ska ändå inte räknas bort.

– Det är jätteroligt att vara här och träna, så det känns bra. Jag ska gå ut och lita på det jag kan och försöka njuta av tiden jag får vara här, säger hon.

Den enda manliga deltagaren är Alexander Majorov som minst sagt haft en annorlunda säsong. Han donerade benmärg till sin cancersjuka pappa, tappades på blod, men har sedan dess kämpat hårt för att få tillbaka sin fysiska form.

– Målsättningen är att göra ett rent korta och åtminstone komma till final. Sen att ge järnet i fria, hoppen sitter och det är bara att klara dem i programmet. Sen får man se hur man blir bedömd och hur långt man kommer, säger han.

Så åker svenskarna det korta programmet

Damer:

Andra startgrupp: Matilda Algotsson

Fjärde startgrupp: Isabelle Olsson

Femte startgrupp: Joshi Helgesson

Herrar:

Femte startgrupp: Alexander Majorov

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.