Fernandez vill försvara EM-titeln

Uppdaterad
Publicerad

Tre EM-guld och ett VM-guld. Överlägsen i det korta programmet. Javier Fernández håller på att förändra det fotbollstokiga Spanien. ”Har man en dröm måste man göra den sann”, säger han till SVT Sport.

Hans karriär beskrivs ofta som en saga. Spanjoren Javier Fernández, från landet som kanske är mest känt för fotboll, tennis och andra sporter, har skrinnat fram på ny is och blivit en konståkare i absoluta världsklass. 

Detta i ett land med drygt 20 ishallar och som bara haft två idrottare på pallen i ett vinter-OS. Men för sex år sen var han bland dom 40 bästa i världen. Flytten till Kanada 2011, via USA och Ryssland, där han nu jobbar med förre världsmästaren och OS-silvermedaljören Brian Orser, förändrade allt.

Förändrat spanjorernas syn

– Jag har flyttat mycket i mitt liv. Jag tror att om man har en dröm så måste man göra allt för att den ska bli sann. Jag följde min och det hjälpte mig mycket, jag blev stark och lärde mig att kunna prestera på max framför folk. Efter det började jag vinna medalj, efter medalj, efter medalj, säger han.

Och medaljerna, de har fortsatt att komma för skridskomatadoren från Madrid. Än så länge har han ett VM-guld och tre EM-guld på meritlistan och är regerande mästare. Fernández började att åka skridskor vid sex års ålder och nu har den populäre 24-åringen förändrat spanjorernas syn på sporten.

– Många tänker nog att Spanien handlar om fotboll, tennis och många andra sporter. Konståkning är något ovanligt för vårt land. Vi försöker förändra det genom att vara med i teve och tidningar hela tiden när vi tävlar. Det är viktigt för att sporten ska växa och många spanjorer följer nu åkare runt om i världen. Konståkningen växer mycket, säger han.

”Ett av mina största mål”

Fernández dominerade i kortprogrammet på EM och nådde för första gången över 100 poäng i karriären. Han blev också den förste spanske konståkaren, sedan Dario Villalba 1956, som kvalade in till ett vinter-OS i Sochi 2014. I Bratislava siktar han på guld. 

Den stora drömmen, och guldmedaljen som saknas, är ju den från ett OS. Det skulle göra pionjären ännu mer historisk. 

– Att upprepa guldet i VM är ett av mina största mål. Att bli dubbel världsmästare är något riktigt stort. Det är inte enkelt, men jag ska försöka. Att vinna ett OS-guld är alla idrottares dröm eftersom det är den största tävlingen. Förhoppningsvis kan jag slåss om det i nästa OS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.