Joshi Helgesson siktar högt på VM. Foto: TT

Mental träning ska ta Joshi Helgesson till världstoppen

Uppdaterad
Publicerad

Två fall i EM-finalen. Mästerskapet blev inte vad Joshi Helgesson hade tänkt sig. Men nu ska den mentala träningen lyfta henne till en av de tio bästa i världen. – Det är det jag siktar på, säger 22-åringen till SVT Sport.

Mästerskapet blev inte vad den svenska stjärnan hade tänkt sig. Niondeplatsen i finalen efter två fall var en miss som tidigare EM-fyran inte hade räknat med. Ramlar man måste man hålla god min mot domare och publik.

I lilla Tibro i Västergötland har man lagt grunden för att utmana resten av världen och en av nycklarna är mental träning. Något som blev extra viktigt efter missarna på EM. Hon träffar nu sin personliga coach för samtal varannan vecka och kan ringa vid behov.

Gick mycket på känsla

– När jag var liten gick jag väldigt mycket på känsla. Då skulle allt kännas på ett visst sätt för att jag skulle kunna tävla. Nu vill jag hitta ett tillstånd där jag vill vara lugn, glad och lite sprallig för att det ska fungera. Det är viktigt att slappna av, men för min del får det inte bli för mycket. Jag måste hitta en balans, säger hon.

Närmast väntar VM i Boston i USA och konkurrensen i världstoppen är stenhård. Ryska OS-guldmedaljören i Sotji Adelina Sotnikova kom bara sexa på ryska mästerskapen och missade EM och VM.

Inte fått med sig poängen

Joshi Helgesson gör sitt tredje världsmästerskap, har kommit som bäst på 14:e plats, och har jobbat hårt även tekniskt för att få full poäng och rotation på sina hopp.

– På EM gick det inte så bra som det kan. Det vet jag. Men sen har jag haft tävlingar där det har varit perfekt, men där jag ändå inte fått med mig poängen. Nu har vi filmat hoppen på träning, analyserat och verkligen sett när det är perfekt och inte. Nu vet jag vad jag behöver göra, säger hon.

Siktar på topp 10

Svenskan gör sin första skadefria tävlingssäsong på flera år och det har gett resultat. Hon satte personligt rekord efter EM och vill nu bli en av dom tio bästa i världen. 

– Det är det jag siktar på. Gör jag vad jag ska och programmet går perfekt så är det absolut realistiskt. EM är det enda jag inte är nöjd med sett till hela säsongen. Men annars känns det riktigt bra och jag hoppas få till ett bra VM, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.