Matilda Algotsson och Joshi Helgesson är klara för EM-final. Foto: Bildbyrån

Båda svenskorna klara för EM-final

Uppdaterad
Publicerad

Både Joshi Helgesson och Matilda Algotsson missade i första hoppet, men lyckades ändå ta sig vidare till EM-final. ”Det var skönt att bara gå ut och ha roligt”, säger Helgesson till SVT Sport.

Konståknings-EM inleddes på onsdagen i Ostrava, Tjeckien med damernas kortprogram. Tack vare Joshi Helgessons niondeplats på förra årets EM, fick Sverige med två damer till årets mästerskap.

23-åringen har jobbat hårt med en helt ny teknik för att verkligen lyfta på EM.

Först ut var SM-tvåan Matilda Algotsson, som kom på trettondeplats vid EM i fjol. Svenskan fick en tuff inledning på programmet då hon fick bakvikt och inte lyckades landa det inledande hoppet, en trippel lutz.

– Jag hade självförtroende in i det, så jag blev mest irriterad och taggade till ännu mera, säger Algotsson till SVT Sport.

Resten av åket gick desto bättre. Andra hoppet satt, och även dubbelaxeln som hon missade i EM förra året. Detta i kombination med fina piruetter gav 51,35 poäng och en plats i finalen. med en 18:e plats.

– Det känns väldigt väldigt roligt. Jag var rätt nervös. Det är roligt att åka till så stor publik, men samtidigt annorlunda, säger hon.

Helgessons dubbel axel höjdpunkten

Även Sveriges främsta åkare Joshi Helgesson fick en tuff start. I det inledande hoppet, en trippel lutz, kom hon inte riktigt runt, men höll sig på benen.

– Det blev lite runt när jag hoppade upp kämpade för att stå upp och rädda det, säger hon till SVT Sport.

Programmets höjdpunkt var istället en det avslutande hoppet, en snygg dubbel axel. Hon slutade till slut på 53,93 poäng och en 13:e plats, och är också klar för final.

– Jag är nöjd. Jag var lugn innan och kände mig i bra form. Jag ska fokusera på det positiva, säger Helgesson.

– Jag vill gå ut med samma känsla. Bara jag har den känslan, så tror jag att det kommer gå bra, säger hon.

”Hade hoppats att Joshi skulle lyckas bättre”

Finalen avgörs på fredag.

– Det är jättekul att båda är i final, men jag hade hoppats att Joshi skulle lyckas lite bättre. Men hon fick återigen problem med sin trippel lutz, som nedvärderades, och det kostar alldeles för mycket, säger SVT:s expert Lotta Falkenbäck.

– Matilda är jättebra. Hon missade också trippel lutzen, men fick med alla varven. Hon var smart och hade nerverna under kontroll och gjorde nog det högsta hon fått på de andra komponenterna.

Bäst i kortprogrammet var ryskan Jevgenia Medvedeva, som inte var långt från sitt världsrekord med 78,92 poäng.

– Ryskorna är outstanding. Det ska till att de halkar i skäret och har sämsta dagen någonsin i om de ska kunna förlora. Det är oslagbart, säger Falkenbäck.

– Fantastiskt kul att se Kostner tillbaka på tävlingsbanan, snart 30 år och gör ett kanonprogram. Så nervös som hon måste vara efter två års uppehåll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.