Alexander Majorov finalklar efter kortprogrammet i konståknings-EM Foto: TT NYHETSBYRÅN

Majorov finalklar i EM: ”Kändes fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett lyckat kortprogram i konståknings-EM är Alexander Majorov finalklar till morgondagens friprogram. Han är därmed fjärde svensk att gå vidare till finalen. ”För tre och en halv vecka sedan var jag nära på att lägga av”, säger svensken till SVT Sport.

Alexander Majorov som tappat både kraft och ork efter att ha donerat benmärg till sin cancersjuke pappa, var tillbaka på isen i konståknings-EM i Bratislava ikväll. Han tog en elfteplats och tog sig därmed vidare till finaltävlingen imorgon.

Majorov hade en fin inledning i kortprogrammet och avslutade med en knuten näve. Han imponerade stort på SVT:s kommentatorer.

– Vilken fin kvalité han gjorde på sin saker, alla elementen – plus plus plus, säger SVT:s Lotta Falkenbäck som gladde sig över svenskens lyckade trippelaxel.

– Jag vågade inte säga det men den har strulat, säger Falkenbäck.

Segraren över 100 poäng

Alexander Majorov som har ett personbästa på 83.81 fick i kortprogrammet totalt 76.34, något som blev säsongsbästa för 24-åringen. Segraren Javier Fernandez fick för första gången över 100 poäng under en internationell tävling – totalt 102.54 poäng, något som han var nöjd med, men menar att det måste förbättras till imorgon.

– Det var riktigt bra poäng, det finns utrymme till förbättring, men det var riktigt bra, säger vinnaren till SVT Sport och fortsätter.

– Vi vill fortsätta med bra program och få högre poäng under friprogrammet imorgon, sa Fernandez som har ett tufft program som kräver mycket av honom som vill vinna guldet en fjärde gång. Fernandez är regerande europeisk mästare med tre EM-guld i rad de senaste åren.

Fyra svenskar i finalen

För Majorov som är bland de 24 bästa åkarna har därmed tagit sig vidare till finalen imorgon och kommer där att köra friprogrammet som han vet kräver mer av honom rent konditionsmässigt och hoppas att han kan prestera lika bra där.

– Jag har ganska bra element, sätter man allt så är man högt i toopen. Mycket högre än förra året, säger han och konstaterar att konkurrensen komemr att vara högre än förra året.

Alla fyra svenskar är därmed vidare till finalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.