Foto: TT Nyhetsbyrå

Storfavoriten Medvedeva gick på knock

Uppdaterad
Publicerad

Hon vann EM tidigare i år och är regerande världsmästarinna. I Helsingfors i dag kopplade ryska storfavoriten Evgenia Medvedeva ett grepp om VM-guldet.

Den blott 17-åriga konståkningsstjärnan presterade ett felfritt åk, i ett program späckat av fina detaljer. Temat för programmet var resan från barn till vuxen, och den jublande publiken i Hartwall arena fick se henne hoppa hopprep under stegsekvensen och sätta trippelhopp med händerna ovanför huvudet – en svårighet man sällan ser. Alla hoppen låg i programmets andra halva – även det en svårighet som ger extra poäng.

– Jag är väldigt nöjd med min åkning i dag. Det gick jättebra. Det har gett mig självförtroende, säger Medvedeva till SVT Sport och lyfter fram att hon är särskilt nöjd med att de saker hon gjorde för första gången – som hoppen med armarna lyfta – satt.

SVT:s expertkommentator Lotta Falkenbäck, som har Medvedeva som favorit, var nästan mållös efter programmet.

– Det är otroligt. Så fantastiskt att se henne. Vilket program. Hon åker med känsla, och med hela kroppen – till och med huvudet. Det kommer inifrån.

Med det samlade hon ihop 79,01 poäng som hon tar med sig till fredagens final.

Medvedeva kan bli den första att försvara en VM-titel sedan 2001.

Hon skuggas närmast av två kanadensare: Kaetlyn Osmond med 75,98 poäng och Gabrielle Daleman på 72,19.

– Jag är jättenöjd. Publiken gav mig energi, det känns fantastiskt, säger hon till SVT Sport.

Lotta Falkenbäck lyfte fram Dalemans energi. – Hon är så explosiv när hon tar hoppen.

Svenska hoppet Joshi Helgessons fall på en trippel lutz kostade tyvärr en finalplats.

Här hittar du alla sändningstider från konståknings-VM i Helsingfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.