Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Tränaren klev ner i bassängen – nu väntar VM-debuten

Uppdaterad
Publicerad

På fredag inleds sim-VM i Budapest och för första gången sedan 1998 är en svensk konstsim-duo uttagen att tävla i par. Deras största styrka: att de inleder sitt fria program med tre lyft på raken.

– Vi har också fördel av att vi rör oss väldigt lika i vattnet, säger Anna Högdal som i ena stunden är tränare vid kanten – i den andra tävlar i bassängen.

I Täby norr om Stockholm slipar konstsimmarna Clara Ternström och Anna Högdal, när SVT Sport träffade dem för en vecka sedan, på de sista detaljerna inför VM i Budapest som inleds nu på fredag.

– Vi är inne på sluttampen verkligen. Programmen är satta, vi har tränat in kondis och uthållighet. Det är bara småjusteringar kvar, säger Clara Ternström.

Ternström gör också VM-debut i solo

Som par är de uttagna i det tekniska och fria programmet. Men 20-åriga Clara Ternström är också en skicklig individuell konstsimmare, EM-debuterade i fjol och är uttagen till stundande VM även i soloklassen.

Vem som kommer finnas vid hennes sida? Hennes parkompis Anna Högdal , som då istället tar rollen som tränare.

Växlar mellan tränare och aktiv

Bakgrunden är att Högdal lade ner det egna tävlandet på internationell nivå 2012. Men efter att ha coachat Clara några år blev längtan tillbaka till bassängen för stor. Sedan 2019 har duon därför alternerat mellan Claras solosatsning och deras gemensamma parsatsning.

Hur är det att i ena stunden vara coach vid bassängkanten och i den andra träna ihop i bassängen?

– Jag var lite orolig i början hur det skulle vara att först ha tränarrollen och sedan skifta till att vara parkompisar. Men det har funkat jättebra. Och jag är inte en hård tränare på det sättet, utan vi har alltid haft en dialog mellan varandra. Så jag glider lätt mellan rollerna, säger Anna Högdal. 

Och första svenska paret på VM sedan 1998, hur stort är det för svenskt konstsim?  

– Det är ju en bedömningssport så då är det jätteviktigt att vi är på plats, visar upp att Sverige finns och håller en viss nivå. Så att det faktiskt är ett svenskt par på plats, det är jättestort.

HELA REPORTAGET: Anna Högdal och Clara Ternström inför VM-debuten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.