Viktor Gaddefors och Jonas Jerebko var båda med under fjolårets EM. Men sommarens kval ställer de inte upp i. Foto: TT Nyhetsbyrån

Landslagschef besviken på stjärnorna

Uppdaterad
Publicerad

Ett helt lag har tackat nej till det stundande EM-kvalet i basket.

Landslagschefen Jonte Karlsson är besviken.

– Om man ser på andra länder finns det ganska stora stjärnor som ställer upp, säger han.

Jonas Jerebko, Jeff Taylor, Viktor Gaddefors, Marcus Eriksson, Erik Rush, Kenny Grant, Oluoma Nnamaka, Chris Czerapowicz, Sebastian Norman och William Magarity.

Det kunde ha varit stommen i det svenska basketlandslag som om lite mer än två veckor inleder EM-kvalet mot Lettland i Luleå. Det är det inte. Det är listan över spelarna som tackat nej.

– Jag kan känna en ledsamhet. Vi lägger rätt stora resurser på att utveckla våra unga spelare. En av anledningarna till att spelarna blir bra och hamnar utomlands är att de spelar i våra (ungdoms)landslag. Rent spontant kan jag, som en gammal man, tycka att det vore trevligt om de förstod den kopplingen och gärna ville vara med på resan för att göra svensk basket bättre, säger landslagschefen Jonte Karlsson till TT.

Föll klart mot Belgien

Sverige föll förra helgen klart i EM-uppladdningens två första landskamper mot Belgien. Lördag och söndag väntar ett dubbelmöte med snäppet vassare Bosnien-Hercegovina, som kan räkna in storstjärnan Mirza Teletovic, Brooklyn Nets, i sitt kvallag.

– Det är nog tyvärr så att benägenheten att spela i landslaget är större på annat håll än i Sverige. Jag kan bara konstatera att det finns ganska stora stjärnor som spelar för sitt land. Pau Gasol (Spanien och Chicago) har alltid ställt upp. Juan Carlos Navarro (Spanien, Barcelona), Tony Parker (Frankrike, San Antonio), Dirk Nowitzki (Tyskland, Dallas)...

Jonte Karlsson säger att vissa av spelarna har fullt legitima skäl att tacka nej men anser att flera på listan inte har det.

– Jag kan ha respekt för vad individer vill och inte vill men det känns lite kymigt. Jag inbillar mig att det är ett samhällsfenomen, en trend: man tänker inte längre i grupptermer, man tänker individuellt.

Enstaka spelare har tackat nej tidigare också men det är först i år återbuden har regnat över landslaget. Karlsson avfärdar att det skulle ha att göra med nye förbundskaptenen Vedran Bosnic – ”det är skitsnack”.

Baksmälla efter EM

Möjligen är förklaringen en baksmälla efter EM-äventyret i Slovenien i fjol.

– Det är häftigt att spela EM. Ett kval kanske inte är samma sak. Det är mycket träning och många resor fram och tillbaka i Europa. Vi har tre bortamatcher i rad... Det är roligare att vara med när det är som soligast, säger landslagschefen.

NBA-spelarna Jonas Jerebko och Jeff Taylor var båda med i EM i fjol men är i olika skeden av sina karriärer. Jerebko har en säsong kvar på sitt fyraårskontrakt med Detroit medan Taylor sliter för att komma tillbaka i Charlotte efter sin hälseneskada.

– Jeff är så gott som frisk men full förståelse hans beslut. Med en så svår skada bakom sig ska man inte träna och spela en hel sommar. Även om han hade velat vara med skulle vi inte velat ha honom här. Det skulle bara vara dumt, säger Jonte Karlsson.

Han nämner också att Czerapowicz, Norman och Magarity inte fick åka för sina respektive college och att Kenny Grant har gift sig men ändå kunde tänka sig att hoppa i ett krisläge. Men helst vill han prata om de 14 spelare som trots allt satsar allt på att ta Sverige till EM.

– Jag har aldrig sett en sådan lyster, en sådan vilja att göra sitt bästa. Det är alltid bättre, i alla sammanhang, att ha spelare som vill vara med än spelare som inte vill det. Och vårt mål är fortfarande att gå till EM.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.