Supertalangen tog VM-guld i stav

Uppdaterad
Publicerad

Stavhopparen och jättetalangen Armand Duplantis tog ett imponerande guld vid ungdoms-VM i Cali, Colombia. Även Kaiza Karlén tog silver i längdhopp.

Efter en skakig start och rivning på relativt enkla fem meter tog Armand Duplantis revansh på sig själv och vann guld på ungdoms-VM i Cali i går efter en mycket imponerande hoppning som slutade med segerhöjden 5.30, guld och personligt rekord.

– Det är fantastiskt att ha vunnit guldmedaljen, sa Duplantis till internationella friidrottsförbundet efter segern.

15-årige Duplantis dominerade tävlingen totalt och gick in på 4.85 – då hade en hoppare redan rivit ut sig. Därefter hade Duplantis endast en rivning, i det första försöket på 5 meter. Jättelöftet hade även ett försök på höjden 5.35, som dock blev för svår.

– Jag förväntade mig en tuff kamp och så blev det också, säger Duplantis och fortsätter:

– Jag trodde att 5.25 var tillräckligt bra men när jag klarade 5.30 tänkte jag att jag skulle vinna. Jag hade även ett bra försök på 5.35 och känner att jag kan ännu mer.

Tvåan Vladyslav Malykhin från Ukraina klarade visserligen också 5.30, men det i hans andra försök och med flertalet rivningar på vägen dit.

För bara en månad sedan bestämde sig Alexander Duplantis för att tävla för Sverige – och redan har han alltså vunnit guld i blågult.

Silver i längdhopp

Kaiza Karlén, 16, tog silver i längdhoppet. Med 6.24 satte hon nytt personligt rekord med nästan 20 centimeter – och såg till att Sverige tog ytterligare en VM-medalj. 

Länge såg det ut att bli en ännu ädlare medalj för Karlén. I en extremt jämn final stod sig 6.24, satt i det andra hoppet, fram till omgång fem. Då slog amerikanskan Tara Davis till med exakt 6.24 – men gick om tack vare ett längre andra hopp. Davis kunde sen i sitt sista hopp öka till 6. 41.               

Slovenskan Maja Bedrac knep bronset men mellan guld och en sjunde plats skiljde endast fem ynka centimeter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.