Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jönsson Haag om att tävla två månader efter förlossningen. Foto: SVT

Anna Jönsson Haag tävlar två månader efter förlossningen

Uppdaterad
Publicerad

Anna Jönsson Haag födde sitt tredje barn för två månader sedan.

I helgen tävlar hon i Ski Classics – med en speciell uppladdning.

– Jag har noll långdistanspass och väldigt få stakpass bakom mig, säger hon till SVT Sport.

I morgon kommer Jönsson Haag köra lagtempot med sitt team Kaffebryggeriet, där åkarna kör 15 kilometer. Om allt känns bra kör hon även 35 kilometersloppet på söndag.

Hon berättar att förberedelserna skiljer sig rejält från tiden då hon var elitidrottare och landslagsåkare i längd. Nu kan det handla om en bebis som vill ha mat under natten och ett större barn som kommer in tre på natten och inte vill sova mer.

Ski Classics

– Man vaknar och känner ”tänk om man haft en sådan natt förr”. Men allt går. Jag är inte här för att topprestera, det är jag så färdig med. Jag kan vara lugn, äta ordentligt och korta ner passen.

”Kan bara utgå från mig”

Det har bara gått två månader sedan Jönsson Haags tredje förlossning. Att hon redan står på start är ett beslut hon känner hon sig trygg med.

– Jag har en grundstark kropp och varit elitaktiv i 20 år och har kunnat träna väldigt nära inpå mina förlossningar. Men alla förlossningar och graviditeter är olika. Jag kan bara utgå från mig. Jag skulle inte bara säga ”ut och kör efter två månader”. Aldrig någonsin. Men har du mått bra och en liknande bakgrund så känn efter, prova vad det är som går. Sedan är det vissa saker som du inte själv känner, som du måste kolla upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ski Classics

Mer i ämnet