Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ebba Andersson dagen efter Jerringpriset Foto: SVT/Bildbyrån

Ebba Andersson om utklassningen av Armand Duplantis: ”Svårt att tro”

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson var inte ens nominerad i kategorin årets kvinnliga idrottare men tog hem Idrottsgalans tyngsta utmärkelse, Jerringpriset, efter att ha utklassat Armand Duplantis i omröstningen.

– Det hade jag svårt att tro, säger Andersson.

Andersson såg närmast chockad ut i tv-sändningen när hennes namn lästes upp av prins Carl Philip. Hon blev första längdåkare att ta hem priset sedan Charlotte Kalla 2008.

– Det var inte riktigt väntat att kvällen skulle sluta som den gjorde men inte desto mindre roligt, säger Andersson från sitt hotellrum i Goms, Schweiz, där hon laddar inför helgens världscuptävlingar på tisdagsmorgonen till Morgonstudion.

68 518 fler röster än Duplantis

Skidåkaren vann Radiosportens omröstning, där svenska folket gör sitt val, med utklassningssiffrorna 161 374 mot 92 856.

– Det var mer än vad jag hade räknat med. Som jag sa i mitt tacktal hade jag svårt att tro att jag skulle kunna nå upp till en en storhet som Duplantis och det som han lyckats skapa.

Det blev på samma gång både ett våldsamt och stillsamt firande.

– Några av mina lagkompisar kastade sig över mig på mitt hotellrum för att de var så glada och sedan efter det var det bara att gå och lägga sig ”jaha då var den här dagen slut” och börja ladda för träning här närmast.

Resultat Jerringpriset 2023:

1. Ebba Andersson 161 374 röster

2. Armand Duplantis 92 856 röster

3. Daniel Ståhl 55 534 röster

4. Jonatan Hellvig/David Åhman

5. Sanda Näslund

6. Hanna Öberg

7. Damlandslaget, fotboll

8. Erik Karlsson

9. Ebba Årsjö

10. Isabelle Haak

11. Victor Lindgren

12. Sarah Sjöström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.