Astrid Öyre Slind har varit utslagen sedan hon bröt Tour de Ski. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Norska bakslaget inför omstarten: ”Inget mer värdelöst än en sjuk skidåkare”

Uppdaterad
Publicerad

Till helgen startar världscupen i längdåkning om efter Tour de Ski. Norge har flera åkare utslagna av sjukdomar medan regerande världscupmästaren Tiril Udnes Weng gör debut.

– Ingenting är mer värdelöst än en sjuk skidåkare, Astrid Öyre Slind.

Vare sig Anne Kjersti Kalvå eller Astrid Öyre Slind har kunnat träna sedan de bröt Tour de Ski. Lotta Udnes Weng är tillbaka i träning men kommer inte till start i Oberhof, Tyskland.

– Lotta Udnes Weng fick covid, men är den som kommit längst. Hon har tränat i tre, fyra dagar nu. Anne Kjersti Kalvå blev kraftigt förkyld och har inte tränat på tio dagar. Hon har knappt varit ute för att ta lite luft, säger landslagstränaren Stig Rune Kveen till NRK.

Tour de Ski

Öyre Slind är lite uppgiven.

– Ingenting är mer värdelöst än en sjuk skidåkare, säger hon.

”Hoppas slippa sjukdomar nästa vinter”

På pluskontot är att Tiril Udnes Weng kan göra debut i världscupen efter sin långdragna covid. Hon gjorde comeback förra helgen i Skandinaviska cupen i Otepää, Estland. Även om förhoppningen att försvara världscuptiteln är förbi sedan länge.

– Jag hoppas att vi gör undan sjukdomarna den här säsongen och att vi slipper dem nästa vinter när det är VM i Trondheim, säger Kveen och hoppas att sjukdomarna spökat klart och att resten av säsongen blir en behagligare upplevelse.

MER LÄNGDSKIDOR: Emil Persson om Petter Northug: ”Passerad och för gammal”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emil Persson ger Petter Northug svar på tal i SVT:s ”Kallprat”. Foto: Bildbyrån & SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet