Foto: Bildbyrån

Här är Norges plan – om världscuploppen blir få

Uppdaterad
Publicerad

Risken finns att det blir färre världscuplopp i vinter på grund av coronapandemin.

Därför snickrar norska laget på ett nytt upplägg: Johaug och övriga landslagsåkare ska köra långlopp och mindre kända lopp i Norge.

– Vi måste få så många tävlingstillfällen vi kan, säger landslagschefen Espen Bjervig till NRK.

Många idrottsevenemang har ställts in eller flyttats fram på grund av rådande coronapandemi och Espen Bjervig, landslagschef i norska längdlandslaget, tror att även världscupen i längdskidor kommer att påverkas.

Bjervig tror också att risken finns att det även till vintern finns reserestriktioner och därför har norska laget skissat på en plan b.

– Vi måste tänka annorlunda, det kan bli färre lopp utomlands, säger han till NRK.

För att öka antalet tävlingstillfällen kan det bli så att Therese Johaug, Johannes Hösflot Kläbo och de andra stjärnorna får köra långlopp och andra, mindre kända, lopp i Norge.

– Vi måste få så många tävlingstillfällen vi kan och är det här alternativet vi har så kör vi på det. Med våra åkare kan vi få lopp av väldigt hög kvalitet, säger Bjervig.

Han ser även detta som en viktig del i att hålla skidsporten levande och tror att loppen i Norge påverkas positivt av att elitåkarna deltar.

– Vi kommer kunna lyfta statusen på många lopp här i Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.