Det var bistra förhållanden vid NM på Granåsen utanför Trondheim i dag. Foto: Bildbyrån

Sundby ger upp VM-drömmen: ”Det är sorgligt”

Uppdaterad
Publicerad

I dag krossades Martin Johnsrud Sundbys VM-dröm om att få köra 30 km skiathlon i Oberstdorf i slutet av februari. 36-åringen blev bara 14:e på distansen vid norska mästerskapen i Trondheim och inser att det inte räcker till en VM-plats.

– Jag är bara inte tillräckligt bra. Det är sorgligt, säger Sundby.

Emil Iversen vann loppet före Pål Golberg och Sjur Röthe som alla stärkte sina chanser att få delta på distansen i VM. Däremot blev det en del diskussion kring Johannes Hösflot Kläbo som var 15:e och alltså fick stryk av Sundby.

– Jag blev 15:e i dag och går det bra i VM, som är det enda som betyder något, så är jag nöjd med det, säger Kläbo kryptiskt enligt NRK. Han ger besked under måndagen om han ska ställa upp i skiathlonen i Lahtis världscuptävling kommande helg.

Då gör den norska truppen comeback efter att ha stått över alla världscuptävlingar sedan premiären i Ruka i slutet av november. 

Sundby har en friplats på 15 km

Sundby är regerande världsmästare på 15 km och har där en friplats som han kommer att utnyttja. I Seefeld 2019 var det i klassisk stil medan det i Oberstdorf är i fristil. Men han är inställd på att det blir enda framträdandet i VM. Han hade förhoppningen om att konkurrera på 30 km, 50 km och alla vill ju köra en stafett.

– Det är bara att skrota alla planer som jag haft. Jag måste göra en ny plan fram till början av mästerskapet och kanske måste jag börja redan ikväll, säger Sundby.

KLIPP: Kläbos hyllning till Ebba Andersson: ”Otroligt välförtjänt” (10 jan 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.