Foto: SVT

Laurén tog hem tyngsta VM-bältet

Uppdaterad
Publicerad

Hon var redan innehavare av tre mästarbälten.

Nu har Mikaela Laurén även det tyngsta av alla.

I kväll vann hon mot Aleksandra Magdziak Lopes – och vann WBC-bältet i lätt mellanvikt.

– Det känns overkligt, säger hon till SVT Sport.

Matchen, som gällde den vakanta WBC-titeln (det mest prestigefyllda bältet), var jämn, men Laurén vann till slut med poängen 96-94, 96-94, 95-95.

38-åriga Laurén, som redan innan matchen var innehavare av tre mästarbälten (WIBA, UBO och WPBF) fick direkt in en bra träff på Aleksandra Magdziak Lopes med högern.

Tog över mer och mer

Matchinledningen var annars avvaktande, både den första och andra var relativt jämn (men knappt övertag för amerikanskan) innan Laurén i den fjärde ronden tog initiativet och fick in några bra träffar på amerikanskan.

– Jag var väldigt segstartad. De tre första ronderna hade jag inte riktigt koll på boxningen men i den fjärde kom jag in i det, säger hon till SVT Sport.

Allt eftersom tog Laurén över mer och mer, och i den sjunde ronden fick hon in en serie bra slag och Lopes såg rejält plågad ut.

Tillägnar Frida Wallberg segern

Lopes lyckades jämna ut matchen något i de tre kommande ronderna, men Laurén var även fortsatt den mer offensiva boxaren.

När domarna kom med sitt utslag var domen den förväntade: Mikaela Laurén hade vunnit – och kan nu titulera sig världens bästa boxare i lätt mellanvikt.

– Jag vill tillägna den här fajten till Frida Wallberg som har varit en enormt stor förebild för mig, både som boxare och person, sade Laurén i sitt segertal i ringen efter matchen.

”Känns overkligt”

Wallberg ådrog sig en hjärnblödning efter att ha förlorat en VM-fight i Stockholm förra året.

När SVT Sport möter henne några minuter senare går det inte att ta miste på hennes glädje.

– Det känns overkligt faktiskt. Jag är helt överväldigad, det här är den största dagen i mitt liv och något jag verkligen har längtat efter. Det är blod svett och tårar bakom den här vinsten och jag känner en otrolig lättnad, säger hon.

”Vill ha fler vinster”

Trots att Laurén nu innehar det finaste bältet en boxare kan ha ser hon fram emot ännu större segrar.

– Jag ska fira i kväll med mina vänner, min familj och mina tränare. Sen ska jag tillbaka till träningshallen. Jag vill ha fler vinster och känner att jag har mycket att förbättra. Jag lägger inte handskarna på hyllan, jag har mina två bästa år framför mig, säger hon.

Mikaela Laurén

Född: 20 januari 1976.

Idrottskarriär: Började som simmare, var med i landslaget på 1990-talet och början av 2000-talet och tog 16 individuella SM-guld och hade tre svenska rekord. Slutade 2004. Avtjänade fängelsestraff för att ha förvarat anabola steroider i sin lägenhet. Inledde därefter sin boxningskarriär och gjorde proffsdebut 2009. Går i viktklassen superweltervikt (max 69,8 kg).

Boxningsmeriter: Har gått 26 proffsmatcher och vunnit 23. Har nu WBC-titeln samt mästarbälten i de mindre organisationerna UBO, WPBF och WIBA.

Aktuell: Vann lördagens WBC-titelmatch mot Aleksandra Magdziak Lopes, USA. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.