Helen Langehanenberg en stor liten drottning. Foto: SVT

Lek och lätthet bakom framgången

Uppdaterad
Publicerad

Under påskhelgen avgörs världscupfinalen i dressyr i Lyon och tyska stjärnan, OS-ryttaren Helen Langehanenberg ska försvara titeln hon erövrade i Göteborg ifjol.

Österrike, Sverige, USA och Australien. Mellan mästerskapen reser den 33-åriga tyskan jorden runt för att både föreläsa och tävla. I fjol tog hon över dressyrtronen när hon vann världscupfinalen i Göteborg på hingsten Damon Hill.

Fyller ridhus efter ridhus

Häromveckan besökte hon Sverige och fyllde läktarna på Täby Ryttarcenter norr om Stockholm.

VC-final Lyon 2014

Den späda dressyrryttaren Helen Langehanenberg mäter inte mer än 1.60 cm i strumplästen men är stor nog att fylla ridhus efter ridhus med hängiven publik för att lära ut ridkonstens hemligheter.

– Jag vill att dressyrträningen ska kännas både lätt och rolig för hästen – som en lek, berättar Helen Langehanenberg för SVT:s reporter Yvonne Åstrand.

Få kan utbilda från grunden

Helen är en av få dressyrryttare på den här nivån som har kunskap att utbilda en grand prix-häst från grunden. En styrka enligt dressyrdomaren Erik Lette.

– Det är alltid en fördel och det är också dem man respekterar mest, de som gjort hela jobbet, konstaterar Erik Lette. 

Under kursen demonstrear Helen hur ryttarna ska lotsa sina hästar genom de olika rörelserna, utan tvång eller stryrka och betonar vikten av att motivera sin häst.

Sitt livs form

Under vintern har Helen bara behövt rida två världscupkval men vunnit bägge med personbästa på över 90 procent.

– Det här året har varit som en dröm, berättar Helen Langehanenberg som berättar att hon och hingsten nu är i sitt livs form. 

– Förra årets succé var inte planerad utan en dröm som gick i uppfyllelse! Jag är så stolt över att vi lyckats bli ett så bra team, säger hon.

För Helen handlar det nu om att hålla sin 13-åriga tävlingspartner frisk och motiverad.

– Han vet att han är speciell, om han bara var lite mindre skulle han hoppa upp bredvid oss i soffan,  skrattar Helen Langehanenberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VC-final Lyon 2014

Mer i ämnet