Lindborg missar VM – siktar nu mot OS

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska juniorrekordhållerskan Ida Lindborg tvingas avstå sim-VM i Kazan nästa månad på grund av en skada som hon ådrog sig under SM-veckan. Nu får hon i stället satsa mot OS i Rio 2016.

Simtalangen Ida Lindborg ådrog sig en handskada när hon segrande gick i mål på 100 meter ryggsim vid SM i Sundsvall förra veckan. I segerintervjun direkt efter loppet förklarade hon hur hon missade flaggorna, vilket låg till grund för skadan. Läkarundersökningen efter loppet visade att simmerskan ådragit sig en skada på det inre ledbandet i tummen.

Skadan kräver operation, som hon väljer att göra redan nu på fredag. Därmed missar hon VM i Kazan 2-9 augusti.

– Mycket tråkigt. Först ville jag simma VM ändå, men det är inte lönt om jag inte kan göra mitt bästa och köra fullt ut. Därför är det lika bra att operera direkt och satsa mot OS, säger 21-åringen till Sydsvenskan.

Sveriges förbundskapten Ulrika Sandmark är bekymrad över händelsen men tycker att beslutet Ida tagit är det rätta.

– Det är naturligtvis jättetråkigt och väldigt oturligt att Ida har råkat ut för denna skadan just nu. Men hennes beslut att avstå VM och opereras omedelbart är klokt, hon kan på så vis starta sin träning tidigare och inte tappa tid i den fortsätta satsningen mot Rio nästa år, säger Sandmark i ett pressmeddelande.

”Aldrig sett en liknande skada”

Landslagsläkaren René Tour säger till SVT att han inte varit med om en liknande skada under sina 30 år med simlandslaget.

– Det är egentligen en typisk utförsåkningsskada, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.