Linköping vann Svenska cupen för femte gången

Linköping vann Svenska cupen och försvarade sin titel. 2–0-segern mot Rosengård är Linköpings femte cupseger – tack vare F19-hjälten Stina Blackstenius.

Linköping försvarade sin titel när de vann Svenska cupen för andra året i rad. F19-hjälten Stina Blackstenius – nu också cuphjälte.

Strax före halvtidsvila, i den 41:a matchminuten var hon framme. Efter en strålande djupledspassning av Pernille Mosegaard Harder läste Blackstenius av målvakten Zecira Musovic i Rosengårdsmålet och placerade snyggt in 1-0-målet i vänstra hörnet.

Nervös första halvlek

Annars var det en nervös inledning som karaktäriserade finalmatchen mellan Rosengård och Linköping. Efter en halvlek var det ändå Linköping som var det bättre laget och gick till halvtidsvila med en välförtjänt ledning.

– Det var en jämn halvlek, det är två nervösa lag som möter varandra. Jag tycker Linköping har övertag, Rosengård får inte till det i uppspelsfasen, säger SVT:s expert Frida Östberg.

Amanda Ilestedt, instämmer men tycker att sitt Rosengård inledde starkast.

– För vår del börjar matchen bra, vi har bra tålamod och rullar runt. Men allt eftersom tar Linköping över och vi blir passiva, säger hon.

I andra halvlek kom Rosengård ut på planen med mer energi och en stor vilja vända på matchbilden. I den 68:e matchminuten kom Marta fri, men lyckades inte överlista Katie Fraine i Linköpingsmålet. Kort efter var Marta på gång igen, men det blev inget mål då heller.

Vera Dyatel utökade ledningen

I stället var det Linköping som hittade nätet igen. Pernille Mosegaard Harder hittade återigen fram med passningen – den här gången till Vera Dyatel som fixade 2-0 till Linköping i den 87:e matchminuten.

Rosengård jagade kvittering och var riktigt nära i den 92:a minuten när Amanda Ilestedt sköt, men återigen utanför. 2-0 stod sig matchen ut och Linköping kunde segerjubla för andra året i rad – och femte totalt.

Sundhage öppnar för spel i landslaget

I halvtidsvilan uttalade Sveriges förbundskapten, Pia Sunhage, om Blackstenius framgångar och öppnade för att vi kan se henne i landslaget snart.

– Vi gillar målgörare, det är klart att hon är aktuell, säger hon till SVT Sport.

Men Blackstenius är fortsatt ödmjuk inför framtiden i landslaget.

– Såklart jag har det som mål, om och när det händer återstår det att se, men det är självklart något jag vill, säger hon.