Lisa Nordén väger lätt

Uppdaterad
Publicerad

Lisa Nordén har haft en mardrömssäsong, fylld av skador och missade tävlingar. Nu kan hon i alla fall springa i tävlingsfart igen. Men än så länge bara på ett speciellt löpband – Anti Gravity – som kan göra henne upp till 80 procent lättare.

– Det är en helt magisk känsla att kunna springa i tävlingsfart igen. När man rehabtränat så länge som jag gjort. Men det här avlastar benen fruktansvärt, säger hon till SVT Sports reporter Bernt Lagergren.

Det var i somras som hon drabbades av en begynnande fraktur i vänster fot. Ett mellanfotsben. Och skadan har stoppat henne från att löpträna hårt.

Men i Södertälje – på ett gym i badhusanläggningen Sydpoolen – fann hon lösningen. Och hjälpen för att undvika att belasta foten allt för mycket.

En NASA-uppfinning

Maskinen, eller löpbandet, är utvecklat av Nasa som ett led i att träna astronauter. Anti  Gravity – AG – har bara funnits i ett par år i Sverige. Just nu finns två i Sverige. Ett i Linköping och ett i Södertälje.

Med hjälp av ett litet tält blåser man in tryckluft. Och Lisa Nordén kan ställa in hur mycket hon vill väga. Under det träningspass vi följer har hon reducerat sin vikt med 25 procent. Från drygt 60 kilo ner till 45.

– Jag är lite skör...så det här är perfekt att kunna springa lite mer och fortare än vad jag kunnat göra ute. Det blir skonsammare för foten helt enkelt, säger hon.

Anti Gravity har bara funnits i ett par år i Sverige. Lisa Nordén har provat det utomlands och blev intresserad av att använda sig av möjligheten kontinuerligt. Hon fick kontakt med sjukgymnasten Tommy Tedelund.

Kniven på strupen

– Tidigare har vi haft vattenträning som en hjälp för skadade att komma tillbaka. Men att, som nu, kunna löpträna för fullt är ovärdeligt. Och det tack vare att man kan anpassa vikten så mycket. Vi har haft löpbandet här i ett halvår nu. Med mycket bra resultat, berättar Tommy Tedelund.

Lisa Nordén åker snart till ett höghöjdsläger i Kenya i tre veckor. Därefter blir det en halv Ironman i Bahrein på hemvägen.

– Det är lite kniven på strupen nu. Jag måste komma igång snabbt nästa säsong och samla kvalpoäng för att komma in i VM-serien, säger Lisa Nordén.

Som naturligtvis redan nu har OS i Rio i tankarna och i planeringen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.