Felaktig uppgift om HV71 i Sportnytt

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sport vill rätta en uppgift från torsdagskvällens Sportnytt. Där uppgavs att HV71 den gångna säsongen gjorde en förlust på 6,2 miljoner kronor. Det stämmer inte – den rätta uppgiften ska vara förlust med 620 000 kronor. SVT Sport beklagar felaktigheten som nu är korrigerad i listan nedan.

Sportnytt uppgav även att Hockeyligan gjorde ett negativt resultat – det stämmer inte. Hockeyligan gjorde ett positivt resultat.

SVT Sport har sammanställt elitserieklubbarnas ekonomiska resultat för 2012/2013. Sju klubbar gjorde vinst och fem klubbar visar röda siffror.

Elitserien 2012-2013

1. Resultat säsongen 2012/2013 (säsongen 2011/2012)

2. Kommentar

3. Eget kapital

AIK

1. – 4,8 mkr (0,9 mkr)

2. – Vi missade slutspel och eftersom vi är aktiebolag får vi betala poliskostnader vid våra matcher, säger vd Peter Birath till SVT Sport.

3. 8,6 mkr.

Brynäs

1. – 0,6 mkr (16,7 mkr)

2. – Klubbens hundraårsjubileum gjorde att föreningen gick med vinst men arenabolaget gick med förlust, säger klubbens ekonomiansvariga Stina Jonsson till SVT Sport.

3. 26,3 mkr.

Frölunda

1. – 4,6 mkr (-20 mkr)

2. – Trots publikminskningen är resultatet bättre än väntat säger klubbdirektören Anderz Larqvist till SVT Sport.

3. 20 mkr.

Färjestad

1. 2,6 mkr (2,8 mkr)

2. – Det har varit ett tufft år där vår svenska liga påverkades av ökad konkurrens från NHL och KHL samtidigt som vi såg vikande publiksiffror, säger Färjestads klubbdirektör Håkan Loob till klubbens hemsida.

3. 78 mkr.

HV71

1. – 0,68 mkr (-1,9 mkr)

2. – Vi är naturligtvis inte nöjda med minusresultat även om resultatet är väsentligt bättre än föregående år. Vi fortsätter arbetet med att balansera resultatet under grundserien. Något som kommer ta en till två säsonger till, säger klubbdirektör Peter Eklund till klubbens hemsida. Se klubbens verksamhetsberättelse här

3. 35 mkr.

Linköping

1. 0,9 mkr (0,3 mkr)

2. – Det var fantastiska hockeyfester i slutspelet som alla LHC:are förhoppningsvis bär med sig vidare in på nästa säsong. Men ekonomiskt blev det bara fyra hemmamatcher och dessutom tre långresor upp till Skellefteå, vilket påverkade resultatet, säger klubbdirektören Mike Helber på klubbens hemsida.

3. 7,4 mkr.

Luleå

1. 4,9 mkr (6,1 mkr)

2. – Vi hade stora sportsliga framgångar då vi blev europamästare och spelade SM-final, säger klubbens ekonomichef Stefan Erkki till SVT Sport.

3. 18,7 mkr.

Modo

1. – 5,7 mkr (- 2,1 mkr)

2. – Vi har över tre miljoner i tappade publikintäkter, något som i hög grad bidragit till det negativa resultatet. Dessutom fick vi ett slutspel som inte tillförde något netto på grund av besvärliga resor och endast två hemmamatcher. Vi har inför kommande säsong en budget i balans. Vi har också använt oss av försiktighetsprincipen där det är möjligt, säger Pia Rubin, ekonomichef.

3. 1 mkr.

Skellefteå

1. 8,9 mkr (9,2 mkr)

2. – Vi kan med tillfredställelse konstatera att vi redovisar ett mycket starkt resultat, framför allt med hänsyn till att vi denna säsong spelade tre färre hemmamatcher i slutspelet jämfört med föregående säsong, skriver klubben i ett uttalande på hemsidan.

3. 30,3 mkr.

Rögle (nedflyttade)

1. 0,2 mkr (1,5 mkr)

2. – En avgörande anledning till vårt mål att etablera Rögle BK i elitserien är att undgå de smärtsamma omställningar som en upp- eller nedflyttning innebär. Nu lyckades vi inte med denna målsättning vilket innebär att vår ekonomi åter frestas hårt, skriver klubben i sin verksamhetsberättelse.

3. 3,2 mkr.

Timrå (nedflyttade)

1. 0,6 mkr (0,5 mkr)

2. – Rekonstruktionen som vi genomför startade efter säsongsslutet och att vi lyckades nå plus beror på att vi lyckats skära ner i verksamheten, säger klubbdirektören Lars Nolander till SVT Sport.

3. 3 mkr.

Växjö

1. 3,5 mkr (10 mkr)

2. – Precis som ifjol så gör vi ett bra resultat och man ska minnas att vi varken spelade slutspel eller kval så vi hade inga extraintäkter från matcher som vi inte räknat med, säger Anders Öman, vd i Växjö Lakers, till klubbens hemsida.

3. 6,5 mkr.

Nykomlingarnas resultat i allsvenskan 2012/2013

Leksand

1. 13,4 mkr (- 4,1 mkr)

2. Leksands krisande ekonomi skapade många rubriker under vintern. Rekonstruktion beviljades i februari och 50 miljoner kronor i skulder skrevs av. Klubben har fortfarande skulder men har valt att inte använda årets vinst till att direkt betala av dem.

”Efter 7 år är vi äntligen tillbaka i elitserien. Nu skall vi fortsätta att jobba med kontinuitet för att ta små steg på vägen mot etableringen”, skriver klubben i sin förvaltningsberättelse.

3. 19,1 mkr.

Örebro

1. 0,5 mkr (- 1 mkr)

2. ”Vid sidan av det rent sportsliga har säsongen också varit mycket framgångsrik inom andra områden i klubben. Vi satte inför säsongen upp en rad målsättningar inom klubbens olika områden och de flesta av dessa överträffades”, skriver klubben i sin förvaltningsberättelse.

3. 0,6 mkr.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elitserien 2012-2013

Mer i ämnet