Segerglädje när Loft tog tog emot sin nya VM-guldmedalj.

Loft bäst i världen – igen

Uppdaterad
Publicerad

På VM i styrkelyft i Finland tog regerande väldsmästarinnan Sofia Loft guld, 25-åringen passade även på att sätta ett nytt Europarekord.

Under torsdagen visade den explosiva 25-åringen att hon fortfarande är bäst i världen.

Europarekord från start

Tävlingen inleddes med grenen knäböj där Loft satte Europarekord på andra lyftet i -52 kg-klassen med vikten 145 kg. Loft slog sitt eget rekord i tredje lyftet med den nya rekordvikten 147,5 kg, som även gav henne segern i den första grenen. Enda hotet var amerikanskan Suzanne Hartwig-Gary som låg jämnt med svenskan i de två första lyften, men hon misslyckades med världsrekordförsöket på 151 kg i tredje lyftet och fick nöja sig med en andra plats på 145 kg.

Tufft motstånd i bänkpress

I bänkpress stod den, i princip omöjliga, ryskan Olga Golubeva för det svåraste motståndet. Sofia Loft lyfte 92,5 kg som mest och det räckte till en andraplats. Golubeva klarade fem kilo mer, 97,5 kg, en vikt som gav henne grenseger trots ett misslyckat försök på 100 kg i tredje försöket.

Avslutade stabilt

I den sista grenen marklyft var det åter igen Olga Golubeva som hotade Sofia Loft. Men i denna gren var den Sverige och Loft som var starkast. I tredje lyftet gav sig ryskan på 180kg, men fick inte många centimeter luft under vikterna innan hon tvingades släppa stången.

På vikten 172,5 kg lyfte Loft hem segern i grenen och blev återigen världsmästare i styrkelyft med en totalvikt på 412.5kg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.