Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karsten Warholm om VM-formen och möjligheten till nya världsrekord. Se mer i klippet. Foto: SVT/Bildbyrån

Norske VM-favoriten Karsten Warholm: ”Man måste vara lite sjuk i huvudet”

Uppdaterad
Publicerad

Det drar ihop sig till VM i friidrott i Budapest, där flera av de största stjärnorna är nordbor. Norrmannen Karsten Warholm är storfavorit på 400 meter häck, och hemligheten bakom hans överlägsenhet kan vara den mentala inställningen.

– Man måste nog vara lite sjuk i huvudet för att tänka de stora tankarna och inte begränsa sig, säger Karsten Warholm till SVT Sport.

Det första som slår en vid ett möte med Karsten Warholm är hans attityd. Han är intresserad av frågorna, ger rappa och genomtänkta svar, och tittar på den han pratar med. Han säger att han inte har förändrats som människa av alla framgångar.

– I så fall till en bättre version av mig själv. Man måste reflektera och förstå att idrottare inte är större än världen, säger Warholm.

Friidrotts-VM

”Går att springa på 44 sekunder”

Tränaren Leif Olav Alnes säger att Warholm har ett gammalt huvud på en ung kropp, med förmågan att ta till sig kunskap, omsätta den i praktiken och inte minst spränga alla gränser i slutändan. Två EM-guld, två VM-guld, OS-guld och världsrekord, gör Karsten Warholm till Nordens mest medaljbehängde friidrottare. Och han tror fortfarande på förbättringar.

– Min coach säger att det går att springa på 44 sekunder, men det är ju rätt extremt, säger Warholm med ett skratt.

Hur fort kan du springa då?

– Om alla stjärnor står rätt på himlen går det i alla fall att pusha världsrekordet.

Så ditt världsrekord 45.94 i OS är inte perfekt?

– Det var fantastiskt, ett i det närmaste perfekt lopp.

Vad kan du förbättra då?

– Jag kan bli snabbare på sista hundra metrarna och tekniken på sista häcken, och det jobbar jag på.

Tillbaka efter fjolårets skada

Men Warholm har också upplevt motgång. Fjolårets muskelbristning i första tävlingen störde karriären tillfälligt, men nu är han tillbaka på sin egna höga nivå. Han är storfavorit i jakten på sitt tredje VM-guld, inte minst efter insatsen i VM-genrepet i Monaco den 21 juli där han sprang på världsårsbästa 46.51.

– Man lär sig mycket i motgång, och det är en viktig erfarenhet att ta med sig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet