Loui och Jhonas frälste Tre Kronor till VM-final

Tre Kronor är klart för en tionde VM-final efter 3-0 mot Finland i semifinalen. Loui Eriksson blev stor matchhjälte med två mål och Jhonas Enroth räddade 30 skott.

– Vi har slagit Kanada och Finland, i morgon ska ni få se en växel till, säger Niklas Persson till SVT Sport.

En klassisk TV-puckshög avslutade festen i Globen den här eftermiddagen. Tre Kronor ledda av bröderna Sedin vann helt välförtjänt, Sverige var klassen bättre än Finland.

– Vi spelade bra från första nedsläpp, säger Henrik Sedin till SVT Sport.

Ishockey-VM 2013

– Den bästa matchen så här långt i turneringen, kroppen kändes fräsch, säger Daniel Sedin till SVT Sport.

Dubbla mål i numerärt överläge

Powerplay-succén från kvartsfinalen mot Kanada fortsatte. 1-0 styrde Loui Eriksson in i första perioden, framspelad av bröderna Sedin efter förarbete av Nicklas Danielsson. Henrik sköt skottet, Loui Eriksson styrde in pucken med skridskoskenan.

2-0-målet i andra perioden var vackert. Från nära håll tryckte Eriksson in pucken i nättaket på ett inspel bakom förlängda mållinjen från Henrik Sedin. 32-åringen stod och balanserade respektfullt med pucken bakom mål och spelade in den. Dallas-forwarden Eriksson klippte till direkt. Då var Sveriges fyra senaste VM-mål gjorda i numerärt överläge.

– Jag försöker bara stå framför mål med klubban i isen, säger Eriksson, som blev utnämnd till matchens bäste spelare, till SVT Sport.

27-åringen var centimeter från ett hattrick i tredje perioden när Finlands målvakt Antti Raanta så när släppte in ett Eriksson-skott. Men pucken dansade på rätt sida mållinjen och dömdes bort efter videogranskning.

Enroth – Muren i buren

Finländarna hade några ordentliga reduceringschanser mot slutet men Buffalo-målvakten Jhonas Enroth var omutbar i det svenska målet och räddade samtliga 30 skott.

– Han är så lugn, det är precis vad det här laget behöver, säger Daniel Sedin.

Henrik Sedin satte avgörande 3-0 i tom kasse i slutsekunderna.

Sedinarna jagar första VM-guldet

Bröderna Sedin stod för sin bästa match hittills i turneringen och visade gång på gång upp ett överlägset spel med långa, svepande passningar till varandra. De jagar sitt första VM-guld, sedan tidigare har de två bronsmedaljer från 1999 och 2001.

– Nyckeln till vår form var att vi fick gå in direkt och spela så mycket som vi fick mot Danmark, nästan för mycket. Efter det har omställningen varit lättare än vi trodde. Det är alltid svårt att komma till stor rink och spela, säger Daniel Sedin till SVT Sport.

I morgondagens VM-final kl. 20.15 i Globen väntar antingen Schweiz eller USA.