Foto: TT Nyhetsbyrån

Lucka 14: Tre Kronor vann guld på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

Två gånger Sedin, visade sig vara rätt medicin.

Deras Globen-entré förvandlade Tre Kronors VM till succé...

Svara på dagens fråga och tävla om en SVT Sport-mugg!

Fredrik Petterssons skoningslösa straff sköt Kanada i sank i kvartsfinalen. Sedan väntade Finland och Schweiz – och det passade Sedin-bröderna perfekt. Deras insats var avgörande när Sverige för första gången någonsin blev världsmästare på hemmaplan.

Ishockey-VM 2013

– Jag är så jävla tom. Det är så när man jobbar hårt för ett mål. Luften går ur en på något sätt, sa förbundskapten Pär Mårts till SVT Sport.

Vände 0-1 till 5-1

Tre Kronor lyckades vända 0-1 till 5-1 i finalen mot Schweiz och vann sitt nionde VM-guld.

Simon Hjalmarsson gjorde det ytterst viktiga 3-1-målet i mitten av tredje perioden. Han höll sig framme på returen från Gabriel Landeskogs skott och tryckte in pucken i nät.

”Det här är svårslaget”

Loui Eriksson styrde sedan in 4-1 på Henrik Sedins skott och slutsligen fick Henrik själv äran att fastställa slutresultatet när han skickade in 5-1 i tom bur efter 56.36.

– Det här är svårslaget, det är stort för svensk hockey. Vi visar att vi kan komma tillbaka, vi är där vi ska vara, efter den dåliga starten på turneringen. Det gäller att toppa formen, sa Joel Lundqvist till SVT Sport.

SVT Sports julkalender 2013 – se alla luckor här!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM 2013

Mer i ämnet