Luleå har två raka SM-guld och i säsongsupptakten visar de återigen mästartakter Foto: bildbyrån

Luleå lekte hem ännu en seger

Uppdaterad
Publicerad

Luleå Basket och Norrköping Dolphins möttes i SM-final 2014. Sedan dess har de gått olika vägar. I kväll möttes de och utgången var tidigt given.

Luleå har dominerat svensk basket de senaste åren. Med två raka SM-guld i bagaget har de också börjat den nya säsongen i mästarklass. Klubbens fjärde raka seger kom i kväll efter att de mött Norrköping Dolphins, som sedan finalen 2014 startat på ny kula med flera egna, unga spelare.

Östgötarna hade ingenting att sätta emot ett Luleå, som med sina internationella storspelare kopplade greppet direkt. Eller vad sägs om dessa insatser: belgiska spelfördelaren Julie Vanloo, elva poäng, tre returer och fem assist i kväll. Den sevärda amerikanskan Asia Boyd, 16 poäng. Och man ska inte glömma de lokala spelarna. Svenska landslagsspelaren Josefin Vesterberg, som gått på Luleås basketgymnasium, var nämligen bäst av de alla med sina 17 poäng och nio returer. Av Luleås elva spelare i kväll gjorde tio poäng i matchen, något som visade deras överlägsenhet. Slutresultatet blev förkrossande, och symmetriska, 96-69. 

Basketligan dam

Bästa poängplockare i Norrköping Dolphins blev Tavelyn James, 19 poäng. Hon var poängbäst i hela matchen, vilket var en av fåtaliga ljusglimtar för Norrköping.

Luleå delar nu serieledningen med Södertälje – båda lagen är obesegrade efter fyra omgångar. Norrköping ligger på en sjätteplats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Basketligan dam

Mer i ämnet