Foto: Ma Long över på tronen

Ma Long äntligen överst på tronen

Uppdaterad
Publicerad

Världsettan Ma Long kunde äntligen spela hem sin första individuella guldmedalj i ett globalt mästerskap när han vann VM-singeln mot den kinesiske landsmannen Fang Bo med 4-2 hemma i femmiljonersstaden Suzhou.

Efter 11-4 i det sjätte setet skrek Ma Long, 26, ut sin glädje och hoppade upp på bordet och firade segern i en sällsynt uppsluppen gest. Ma Long hade innan i dag tre VM-brons i singel att lägga till de sju OS- och VM-gulden i lag och dubbel.

14-rankade Fang Bo bjöd på hårt motstånd och två av bollarna i femte set (9-7 och 11-12) var närmast overkliga.

– Jag har knappast sett något liknande under alla år jag refererat. 11-12-bollen var verkligen mästerskapets boll, säger ITTF:s kommentator om slagbombardemangen.

Kina tog guld i alla klasserna vid hemma-VM i Suzhou: singel damer och herrar, dubbel damer och herrar och så mixed, där man delade med sig ett halvt guld till Sydkorea. Dominansen är faktiskt ännu större än vad siffrorna ovan antyder. Sju av åtta spelare i damkvarten kom från Kina och alla fyra i herrsingelns semifinaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.