Magda: ”Blir svårslagen i Mästarnas Mästare...”

Uppdaterad
Publicerad

Magdalena Forsberg är en av de Vinterstudioexperter vi har pratat med i vår intervjuserie inför helgens VC-premiär i Bruksvallarna. Inför årets säsongspremiär i skidskytte tippar hon svenska OS-medaljer, utser fjärdelänken i herrarnas stafettlag och tippar vem hennes efterträdare som Mästarnas Mästare blir. – Tror det är svårt för någon att rå på honom, säger hon.

I en artikelserie inför helgens Vinterstudiopremiär möter ni i veckan några av SVT Sports experter. I dag tisdag Magdalena Forsberg, SVT-profil i skidskytte sedan 2007/08, inne på sin sjätte säsong som kommentator- och studioexpert.

Dina tankar inför säsongen?

– Det är ju en OS-säsong som står för dörren, så det är säkert extra spänt på alla håll och kanter. Alla har gjort sitt allra bästa. De har försökt göra de förändringar som man tror att man ska gynnas mest av och säkert planerat vilka tävlingar man ska delta i. Dom flesta kommer nog prioritera mästerskapet det här året. Det kommer blir spännande att se.

Du har sagt att du tror mest på Björn Ferry i OS. Han sköt bra ifjol, men räckte inte riktigt till i spåret. Hur kommer det sig att han går före Fredrik Lindström, när han var långsam i spåret ifjol?

– Han har sagt tidigare att det här är hans sista säsong, och han har verkligen fokuserat på träningen. Det känns som han har lagt på ett extra kol och verkligen gör allt för att det ska gå så bra som möjligt i vinter. Just det att han har ett stabilt skytte, och han har rutinen. Han har tagit medalj i mästerskap tidigare och till och med vunnit ett OS-guld. Jag tror att han kan lyfta sig lite den här säsongen. Sen tror jag också väldigt mycket på Fredrik Lindström.

Är Fredrik Lindström mogen för OS-medalj efter VM-medaljer två år i rad?

– Ja, det är han definitivt om man tittar på hur det har gått tidigare år också. Han har kapaciteten och är i den åldern då han fortfarande utvecklas. Björn, som är äldre, kanske inte kan utvecklas så mycket längre. Sen har både Björn och Fredrik visat att de åker bra på hög höjd, vilket det är i Sochi.

Vilka ser du som OS-kung respektive OS-drottning?

– Oj, jättesvårt. Ska man titta på förra säsongen så är Tora Berger stabil och verkar giftig. Hon har sett stark ut under hela försäsongsträningen. Hon har haft problem tidigare med löparknä och har inte kunnat springa, men kan det nu. Sen har hon OS-guld sedan tidigare, VM-guld och rutinen. Jag tror att hon kommer vilja åka från Sotji med en hel del medaljer.

– Sen får vi se om en sån som Miriam Gössner, som har en stark åkkapacitet, men har skjutit lite snett som Ferry brukar säga, har kunnat utvecklat sitt skytte. Är hon mer stabil i skyttet har hon en otrolig kapacitet. Hon cyklade tyvärr omkull och råkade ut för en väldigt svår skada i början av sommaren och tappade därför väldigt mycket träning. Hon är en sån tjej som kommer välja att stå över en del tävlingar för att försöka pricka formtoppen till OS.

– Det är svårt att utnämna någon på herrsidan. Det finns flera. Men jag tror att norrmännen har ett otroligt starkt lag.

Du sa i Vinterstudion ifjol att förra årets dominant på herrsidan Martin Fourcade är en komplett skidskytt. Vad gör honom så bra?

– Han var en komplett skidskytt förra året. Han åker fantastiskt bra, han har skjutit väldigt bra och har stort självförtroende. Han kommer säkert vara med och slåss däruppe, men norrmännen har så många åkare precis som ryssarna. Kan de prestera sitt bästa så är de med och slåss. Ryssarna brukar kunna höja sig till OS och nu är det på hemmaplan också. Det blir spännande att se om de klarar av pressen.

Hinner din gamla tränare Wolfgang Pichler få ordning på de ryska damerna?

– De har delat upp skidskyttedamerna i två träningsgrupper. Wolfgang har hand om några damer, och nya tränaren, som han tagit in, har hand om några andra. Jag vet inte hur mycket rivalitet det är mellan de här två lägren. Jag tror att Olga Zajtseva, som har rutinen, får lite mer fart på benen har kapacitet att vara med och slåss om OS-medaljer. För ryssarna är det bara medaljer som räknas. Det räcker inte med en medalj för att de ska vara nöjda, där ska det klinga rejält. De har en otrolig press på sig, och har också lagt in extra mental träning för att förbereda sig för OS.

Hur stor är luckan efter dig, Anna Carin Zidek och Helena Ekholm?

– Den är fortfarande inte tilltäppt. Nu har inte tjejerna inte fått visa något hittills den här säsongen, men jag tror inte att vi ska hoppas på att de har tagit det stora klivet till i år. Vi ska inte förvänta oss några framskjutna placeringar. Deras chans att ta sig till OS är via stafetten, men det blir väldigt svårt. Det krävs att de är bland dom sex bästa i någon av de få stafetter som är före OS. Det tror jag blir väldigt svårt. Damerna har största chans att ta sig till OS i mixed stafett, så viktig tävling på söndag.

Vem ser du som fjärdenamn i ett svenskt OS-stafettlag på herrsidan?

– Jag väntar med att ta ut den fjärdemannen till efter jul. Det har varit lite öppet, men jag har hoppats att Kristoffer Eriksson tar det där lilla klivet och bli den fjärde. Han gjorde en riktig kanonsträcka på stafetten på för-OS. Jag tror att Tobias Arwidson och Ted Armgren också vill vara med och slåss om en plats.

– Sen gick Magus Jonsson och vann premiären i helgen. Han har knutit näven i fickan efter att petats ur A-laget. Han vill säkert visa att han är med och slåss. Det bästa hade varit om en av dom fyra, som slåss om platsen, stack ut lite redan nu före jul, så det är mer eller mindre klart vem som ska köra OS-stafetten.

När tror du ditt rekord som världens mest framgångsrika skidskytt, med 87 pallplaceringar i världscupen (42 segrar, 18 andraplatser, 27 tredjeplatser), kommer att slås?

– Oj. Tora Berger var nära att slå mitt rekord med antal segrar på en säsong förra vintern. Hon hade chansen, men hon missade precis på slutet. Hon är en sån som kan ta det, även om jag inte har koll på hur många segrar hon har totalt. Men hon kan ta massor med segrar i vinter. Det har ofta pratats om att rekordet inte kommer slås, men det kommer det absolut göra.

Svenska skidskytteförbundet har något som kallas vision 2014, vilket innebär att man ska vara ett av de tre främst landslagen i världen. Vad är nycklarna för att lyckas?

– Att lyfta sig något snäpp åkmässigt och skjuta stabilt och säkert. Jag tror att det är lite för tidigt. Det är väldigt långt kvar. Det är en vision, inget mål. Visioner ska man inte kunna uppnå, så jag har lite svårt för visioner. Jag vill gärna ha mål.

För ett par år sen fanns det 222 licensierade skidskyttar i Sverige. Vad ska man göra för att få fler att välja skidskytte, och i förlängningen få fram nya stjärnor?

– Det ligger på klubbarna att få fler skidskyttar och få fram de som kan prestera. Sen ligger det också hos de aktiva att vara beredda på att göra jobbet. Det är tufft jobb och det blir färre och färre som verkligen vill, som är beredda att lägga ner det här jobbet. Det är nog så här det ser ut inom alla idrotter, särskilt för de individuella idrotterna.

Finns det något som du, som förebild och stjärna, kan göra?

– Jag kan inte springa ut och jaga på dom i spåret. Det känns som jag har dragit mitt strå till stacken för 10-15 år sen. Jag är ingen tränare i dag men är det någon som vill ha min hjälp så kan jag lyssna och försöka hjälpa till.

Du vann Mästarnas Mästare ifjol – vem är din favorit till att vinna i år?

– Jag har inte totalkoll på vilka som är med. Men jag vet att Mattias Sunneborn är med och han är nästan elitidrottare. I de fysiska grenarna tror jag det är svårt för någon att rå på honom. Han är svårslagen, tror jag.

Vad krävs för att ta hem Mästarnas Mästare, du har som vunnit tävlingen?

– Jag vet inte om jag har något tips där. Ha kul. Jag hade fantastiskt kul och njöt av att få vara där. Jag såg väldigt positivt på allt, och på alla tävlingar. Det var därför jag hängde kvar så länge. Sen tror jag det är bra att man är allround och vältränad. Men jag tror inte att jag var mest vältränad av oss som var där, det var lite slumpen att det var just jag som vann.

Du tränade sex-sju timmar om dagen, sju dagar i veckan som aktiv. Hur var det att lägga av som elitidrottare, träningsmässigt?

– I dag tränar jag mindre på en hel vecka än jag under en dag tidigare, så det är jättestor skillnad.

– Jag höll på tills jag var 35 år, och då känner man sig rätt färdig med elitidrottandet. I dag tränar jag för att kroppen och huvudet ska må bra. Jag hade många roliga jobb att hålla på med när jag slutade att tävla, så jag fick utlopp för min energi mycket där också. Det var inget svårt steg att ta. Däremot tog det ett bra tag innan jag kunde springa utan att kolla på klockan, och ha pulsklocka.

Hur vältränad är du i dag?

– Jag är nog hyfsat tränad i alla fall. Ungefär som på Mästarnas Mästare. Det duger rätt långt.

Jag fick det berättat för mig att du äter sallad till lunch varje dag måndag till fredag, med genomskinlig dressing.

– Luncherna är någon typ av sallad, men det är inte bara grönsalladsblad och olja. Just idag blev det kasslersallad, sen var det fredag så då tog jag en kaka till kaffet. Från fredag lunch får man ta något gott. I kväll blir det tacos. Vi har hamnat i tacoträsket.

Och på helgerna får du äta vad du vill?

– Då är det fri fart.

Dina två söner spelar hockey.

– Min äldsta kille spelar hockey och fotboll. Han tycker det är kul och vill inte åka skidor. Den yngsta är så pass liten ännu, men han var faktiskt på sin första skidträning i måndags och tyckte det var kul. Sen har också han börjat på hockey- och skridskoskola.

Så längd- och skidskyttefamiljen Forsberg är på väg att bli hockeyfamiljen Forsberg?

– Ja vi är nog det just nu. Vi hänger mer i hockeyhallen än i skidspåret. Det går väldigt mycket tid till hockeyn. Henrik (Forsberg) är den som tar den mest tiden, han är engagerad som tränare i hockeylaget i Timrå IK flera dagar i veckan. Det är fullt ös. Bara de hittar något de tycker är kul. Jag tänker inte tvinga dom att hålla på med skidor om de inte vill. Nu tycker den äldsta killen att hockey och fotboll är jättekul, och då är det bra att han håller på med det.

Hur tyckte yngsta killen att det var med första skidträningen då?

– Han tyckte det var kul. Det var lite kompisar där också och det är ju det som är det viktigaste.

Hur många medaljer tror du Sverige tar i OS?

– Det blir nog några medaljer. Jag tror att vi tar flest i längdåkning. Sen tror jag att det blir någon i alpint. En kanske. Jag hoppas att det blir någon i skidskytte också. En kanske. Och hockeymedalj på både dam- och herrsidan. Sen brukar det komma någon överraskningsmedalj.

Vad tycker du om att Viasat har OS och inte SVT?

– Jag hoppas att de kommer göra det bra, men jag hade helst sett att det gått på SVT.

TV vs dator: Dator

Facebook vs Twitter: Facebook

Senast lästa bok: Vildsnår med Natasch Illumberg

Senast sedda film: The American

Favoritstad i världen: New York

Världscupvinnare damer 2013/14: Tora Berger

Världscupvinnare damer 2013/14: Martin Fourcade

Magdalena Forsberg gästar Vinterstudiopremiären från Bruksvallarna 23-24 november.

Fakta

FAKTA MAGDALENA FORSBERG

Ålder: 46

Familj: Gift med före detta längdåkaren Henrik Forsberg, två söner

Meriter: Sex raka segrar i totala skidskyttevärldscupen mellan 1997 och 2002. 6 VM-guld, 1 VM-silver, 6 VM-brons och 2 OS-brons. Fyra gånger Jerringprisvinnare; 1997, 1998, 2000 och 2001. Segerrikaste kvinnliga skidskytt i historien med sina 42 VC-segrar, totalt 87 pallplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.