Foto: TT Nyhetsbyrån

Mäktig vändning gav USA Solheim Cup

Uppdaterad
Publicerad

En fantastisk insats av de amerikanska spelarna på söndagen gjorde att USA kunde ta tillbaka den prestigefyllda bucklan Solheim Cup. Europa tappade ett 10–6-överläge inför de 12 avslutande singelmatcherna.

– Olika känslor i kroppen nu. Jag är väldigt glad,  vi ville ha den här bucklan så mycket. Att som rookie komma hit och vinna är som en dröm för mig, sa amerikanska rookien Alison Lee på greenen efteråt.

Det såg riktigt bra ut för Europas del i morse. En trygg ledning på 10-6 och bara fyra matcher behövdes vinnas av de tolv som spelades. Men USA spelade lika bra som Europa gjorde i Colorado 2013 och vände på steken. USA vann med 14,5 mot 13,5.

Men det var nära att det gått vägen ändå. Hemmaspelaren, tyska Caroline Masson hade en femmetersputt för att säkra den halva poäng som hade behövts för Europa. Men jublet uteblev i Tyskland.

Anna Nordqvist var en av få europeiskor som stod upp och presterade i dag. Svenskan vann en tuff match mot Stacy Lewis på det 17:e hålet efter mycket stabilt spel. Det såg länge ut som Nordqvists poäng skulle kunna bli avgörande för Europas del. Men det räckte inte.

Caroline Hedwall var hjälte i Colorado för två år sedan och puttade i den vinnande putten. Dessutom vann hon alla sina fem matcher i Colorado. Den här gången gick det sämre. Hon vann visserligen en match men nu på söndagen var hon chanslös mot Michelle Wie, 6/4.

Rättvisa till slut?

Dagen började med en märklig incident som gav lite bitter eftersmak åt det avslutande singelspelet. Och många kommer säkert säga att golfgudarna skipade rättvisa när USA vann till slut.  Det som rörde upp känslor var det som hände på det 17:e hålet i den match som var uppskjuten sedan i går mellan Suzann Pettersen/Charley Hull och Alison Leee och Brittany Linicome.

Lee missade sin birdieputt och gick omedelbart fram och plockade upp bollen med klubban i tro att hennes retur var klar, att Europa gav bort den. Men så var inte fallet. Suzann Pettersen klev in och meddelade tydligt att putten aldrig var skänkt. Det betydde Europpoäng istället för en delning.

Många tycker att det var osportligt gjort av Pettersen eftersom sådana korta puttar nästan altid skänks.  Men Pettersen hävdade att man bara spelade efter regelboken, vilket Europas kapten Carin Koch också var tydlig med efter incidenten.

Och nu när segern är i hamn för USA så verkar inte amerikanskorna villa sura mer över det som hände.

– Suzann gjorde det hon måste göra. Jag respekterar henne, sa Alison Lee om det som hände på 17:e hålet i morse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.