Mäktigt ryck när Kings vann första basketfinalen

Uppsala inledde finalserien mot Södertälje Kings starkt – men fick slut på bensin efter halva matchen. Kings vann med 93-63 efter ett mäktigt ryck i tredje perioden.

Gästande Uppsala inledde i ett rasande tempo, med starkt försvar och aggressivt spel, och Södertälje Kings hängde inte riktigt med. Gästerna ledde snart med 17-9. Lagets Rickard Eriksson satte fyra trepoängare och överraskade Kings.

Men matchbilden skulle förändras efter hand. I andra perioden, präglad av många fouls, kom hemmalaget i kapp, mycket tack vare storspelande John Roberson (26 poäng i matchen).

Basketligan herr

– Vi hittade spelet bättre, fick bättre ordning på returtagning och försvarsspel, sade Kings assisterande coach Ludvig Degernäs i periodpausen.

I tredje perioden sattes stöten in med framför allt strålande trepoängsskytte. Inför fjärde stod det 78-55 och matchen var redan avgjord. I den fjärde perioden framstod Uppsala närmast som förlamat och ledningen drygades ut.

– Det är bara hårt jobb, hjärta, det är det det handlar om i slutspel, säger Degernäs – men han tar inte ut något SM-guld i förskott:

– Det är bra lag, vi har stor respekt för dem. Vi måste spela bra som lag och ha koll på alla deras spelare, säger han i webbsändningen av matchen.

Finalserien spelas i en serie om bäst av sju matcher. Vinner Södertälje blir de först med att vinna tre raka SM-finaler sedan basketligan grundades för 23 år sedan.

Nästa match spelas på tisdag 21 april och sänds i SVT Play.