Foto: BILDBYRÅN

Många kandidater till Bragdguldet

Uppdaterad
Publicerad

Det sker med musik när årets bragdmedaljör utses klockan 13.00 i dag.

I Musikhögskolans nyrenoverade lokaler i Stockholm avslöjas vem som får Svenska Dagbladets bragdguld för årets idrottsprestation.

SVT livesänder med start klockan 12.55.

På slaget klockan 13 tillkännager Svenska Dagbladets sportkrönikör och sekreterare i bragdnämnden, Anders Lindblad, vem som tilldelas bragdguldet 2016.

Under ett OS-år är olympiska guldmedaljörer med automatik med i diskussionen kring bragdguldet. I år är en silvermedaljör från Rio i högsta grad också aktuell – för en helt annan bedrift.

Förste major-vinnaren

När golfstjärnan Henrik Stenson vann British Open på Royal Troon blev han den första svenska majorvinnaren på herrsidan. Och sättet han säkrade segern på sista rundan i duellen mot Phil Mickelson är redan omskriven golfhistoria. Stenson var också nära att ta OS-guld, men den duellen vanns av engelsmannen Justin Rose och den 40-årige världsfyran fick nöja sig med silver. Han avrundade dock säsongen med att ta hem titeln som Europas främste.

Den stora skrällen (bragden?) i Rio svarade Jenny Rissveds för. 22-åringen från Falun skadades strax före OS, tappade kedjan på sin MTB-cykel – men tävlingens yngsta deltagare trampade till sig ett sensationellt OS-guld inför kungliga ögon med hela 37 sekunders marginal.

Sjöströms tre OS-medaljer

Sarah Sjöström vet redan hur det känns att ha bragdmedaljen runt halsen. Det kanske stoppar henne från utmärkelsen i år igen. Trots tre individuella EM-guld i London på vägen mot OS-succén i Rio, där det blev ett guld – och världsrekord på 100 meter fjäril – ett silver och ett brons. Statuterna säger nämligen att ”den som får sin andra guldmedalj måste anses stå i särklass”.

Några andra succéidrottare som svenska folket jublat åt under 2016:

Orienteringstalangen Tove Alexandersson fick vänta på sitt första VM-guld. Det kom på hemmaplan. 24-åringen från Stora Tuna i Borlänge tog guld både på medel- och långdistans i den bohuslänska terrängen och vann även världscupen totalt.

Mattias Ekström, stjärna i tyska racingserien DTM, vann VM i rallycross i ny satsning med eget team, Sveriges första VM-titel i bilsport sedan Stig Blomqvist vann rally-VM 1984.

Klarade alla hinder

Peder Fredricson och hästen All In rev inte ett enda hinder under hela OS. Det klarade ingen annan. Efter omhoppning blev det silver i Rio för ekipaget, britten Nick Skelton på Big Star var 53 hundrades sekund snabbare.

Sveriges fotbollsdamer kom tillbaka på ett remarkabelt sätt efter att ha körts över av Brasilien med 1–5 i gruppspelet. Både favoriter som USA och Brasilien besegrades på vägen mot den sensationella finalen, där dock Tyskland blev för svårt.

SVT livesänder med start klockan 12.55.

Senaste bragdmedaljörerna

Svenska Dagbladets bragdmedalj har delats ut årligen sedan 1925. De senaste pristagarna:

2015: Sarah Sjöström, simning.

2014: Stafettlaget damer, Charlotte Kalla, Anna Haag, Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, längdskidor.

2013: Johan Olsson, längdskidor.

2012: Lisa Nordén, triathlon.

2011: Therese Alshammar, simning.

2010: Stafettlaget, herrar, Daniel Richardsson, Johan Olsson, Anders Södergren, Marcus Hellner, längdskidor.

2009: Helena Jonsson, skidskytte.

2008: Jonas Jacobsson, parasport, skytte.

2007: Anja Pärson, alpint.

2006: Anja Pärson, alpint.

2005: Kajsa Bergqvist, friidrott.

2004: Stefan Holm, friidrott.

2003: Carolina Klüft, friidrott.

2002: Susanne Ljungskog, cykel.

2001: Per Elofsson, längdskidor.

2000: Lars Frölander, simning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.