Kungen av GGN – ”Pela” Renet – riskerar att missa chansen till en femte raka seger i klassikern Foto: Johan Ejeborg SVT Sport

Mästaren ”Pela” i svår krasch – missar Gotland Grand National

Uppdaterad
Publicerad

Fyrfaldige mästaren av Gotland Grand National, Pierre Alexandre ”Pela” Renet, kraschade svårt i ökenrallyt Rally Marocko.

Den franske världsmästaren bröt käken och slog ut flera tänder i kraschen. Han ådrog sig också en huvudskada. Därmed missar Renet årets GGN.

”Jag kommer att opereras i eftermiddag...det är som det är, ibland har man otur”, skriver Renet till SVT Sport.

– Väldigt tråkigt för ”Pela” som var på gång igen efter en axelskada. Han ville verkligen till Gotland för att försöka vinna en femte raka seger. Nu ser det förstås mörkt ut, säger Krister Elfving, märkeschef för Husqvarna Scandinavia.

Det var under gårdagens etapp som olyckan var framme. ”Pela” låg på 15:e plats i tävlingen trots ett 20 minuters tidstillägg och var näst snabbast på det första specialprovet när tävlingen tog tvärt slut.

Rally Marocko är fransmannens första test i satsningen på Dakarrallyt 2016.  Men Renet ville också känna på formen inför Gotland Grand National. Nu är det ovisst hur länge ”Pela” blir borta från motorcykeln.

Husqvarna kom ändå med ett starkt lag till GGN där norrmannen Even Heibye finns med som segerkandidaterna. Nu är det också klart att teamet kryddas med Josh Strang från Australien. En 27-åring som vann de amerikanska enduromästerskapen GNCC 2010.

– Det ska bli spännande att se vad Josh kan göra i GGN. Att han är snabb vet vi, säger Elfving.

Strang blir den mest långväga föraren i årets endurofest.

SVT sänder Gotland Grand National

Gotland Grand National är världens största endurotävling.

SVT kommer att sända 2,5 timma live från tävlingen på Tofta skjutfält på Gotland den 24 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.