Foto: Bildbyrån

”Det är inte manligt att gråta”

Uppdaterad
Publicerad

Mästerliga karriärer uppspelade under filmkvällar i huset sätter känslor i svall för Mästarnas mästare-deltagarna på plats – och frambringar ståpäls och tårar för publiken hemma i TV-sofforna. – En höjdare, säger Tomas Jonsson som tagit OS- och VM-guld samt vunnit Stanley Cup.

Mästarnas Mästare har en förmåga att beröra som allra mest när idrottshjältarnas makalösa karriärer sammanfattas. I alla fall om man ser till hur publiken pratar om programmet #mästarnasmästare i sociala medier. Programdelen är en höjdare även för deltagarna.

– Kvällarna när vi hade filmtemat, när man fick kolla på de andra idrottarna, var det bästa med Mästarnas Mästare, säger OS-guldhjälten från OS i Lillehammer 1994, Tomas Jonsson.

Mästarnas mästare

En annan av den här säsongens deltagare är Helene A Johansson. Hon blev 1995 första kvinna att vinna det prestigefyllda travloppet Prix d'Amérique med hästen Ina Scott. Hon har fått ett travlopp i Frankrike uppkallat efter sig – Prix Helene Johansson. I februari i år utsågs hon till travsportens hedersambassadör.

– Jag tyckte det var en stor seger att vinna då, med alla förberedelser som är som idrottsutövare, så tyckte jag att det var stort. Men jag kunde aldrig förstå vidden av att det var så mycket mer än bara ett travlopp. Än i dag är det aktuellt, bland annat att jag får vara med i Mästarnas Mästare.

”Tycker inte om känslan”

Frank Andersson, mellanviktsbrottare i 90-kilosklassen, har kallats en av Sveriges främsta brottare tog fyra EM-guld, tre VM-guld, OS-brons 1984 och tilldelades Bragdguldet 1977. Han berördes av de andra deltagarnas karriärer – och sin egen.

– Jag blir nästan lite känslig. Det är en känsla jag inte tycker om. Men det fungerar.

Varför tycker du inte om känslan?

– Nej, men det är inte manligt att gråta. Men man blir tagen, det blir man.

Curlingprofilen Anette Norberg tog totalt 23 mästerskapsmedaljer mellan 1984 och 2011. Däribland två raka OS-guld, 2006 och 2010.

– Det är klart att man tillåter sig själv att imponeras över det man har åstadkommit när man får se allt samlat. Det var verkligen jättekul.

”Vi hade skitkul”

Glenn Hysén, en av Sveriges största fotbollsspelare under 80-talet, vann två Guldbollar. Han var kapten i landslaget och en förgrundsgestalt i IFK Göteborg. I England var han med om att vinna ligan med Liverpool.

– Det var fantastiskt roligt att vara med. Men jävligt jobbigt. Man höll på att avlida vid varje gren. Och deltagarna som var med, Magnus Muhrén, Björn Lind, Anette Norberg, Danijela Rundqvist. Fy fan, vi hade skitkul, säger Glenn Hysén.

Danijela Rundqvist har gjort tre OS och varit proffs i Ryssland där hon vunnit ligan. Hon har även gjort över 200 landskamper och gjort 41 mål. 2008 blev hon utsedd till Årets hockeytjej.

– Det var en ära att få vara med och lära känna alla deltagare. Dessutom få åka till Sicilien.

I dag – ingen tävlingsmänniska

Anna Carin Zidek tog under smeknamnet ”ACO” guld i skidskytte i OS i Turin 12,5 km masstart och dessutom silver i sprint under samma OS. Hon har även gjort åtta VM och tagit tre individuella VM-medaljer, men har släppt den delen i sitt liv.

– Tävlingsgrejen är sådär tycker jag som inte riktigt är tävlingsmänniska, men man fick göra sitt bästa, säger hon.

Anna Olsson, kanot, har tagit fyra OS-medaljer. Bland annat guld i Los Angeles 1984 tillsammans med Agneta Andersson.

– Det var annorlunda, det var inte direkt som att köra en OS-final. Men en erfarenhet, säger Olsson som bar den svenska fanan vid OS-invigningen 2000.

Allt om programmet på Mästarnas mästare-sajten

Mästarnas mästare: Deltagare 2015

Grupp 1

Anettte Norberg, curling

Danijela Rundqvist, ishockey

Anna Olsson, kanot

Glenn Hysén, fotboll

Magnus Muhren, bandy

Björn Lind, längdskidor

Grupp 2

Helene A Johansson, trav

Sara Eriksson Dikanda, brottning

Anna Carin Zidek, skidskytte

Frank Andersson, brottning

Tomas Jonsson, ishockey

Patrik Andersson, fotboll

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mästarnas mästare

Mer i ämnet